Ketil Stokkan langer ut

Raser mot elev-skjema: - Smakløst

Lærer Ketil Stokkan reagerer kraftig på et skjema lærere i Balsfjord kommune har fått beskjed om å fylle ut.

LANGER UT: Dette skjemaet liker lærer Ketil Stokkan svært dårlig. Særlig punktene som er innringet får Stokkan til å steile. Foto: Privat
LANGER UT: Dette skjemaet liker lærer Ketil Stokkan svært dårlig. Særlig punktene som er innringet får Stokkan til å steile. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er det verste makkverket vi, inkludert alle som jobber i skoleverket, har blitt utsatt for!

Adjunkt og lærer på Laksvatn Oppvekstsenter Ketil Stokkan er sterkt kritisk til skjemaet som lærere i Balsfjord kommune i Troms og Finnmark har blitt bedt om å fylle ut.

I et debattinnlegg hos Nordnorskdebatt.no I forrige uke, rettet Stokkan krass kritikk mot det som blir beskrevet som et verktøy for relasjonskartlegging.

- Vi føler oss rådville når de forlanger at dette skal gjennomføres. Er det mulig? sier han til Dagbladet.

Hvis du lurer på om lærer Ketil Stokkan er samme Ketil Stokkan som herjet både hitlistene og Grand Prix på 80-tallet, så stemmer det. I 1986 gikk han til og med hele veien i den norske finalen med sangen «Romeo».

REAGERER: Ketil Stokkan reagerer på elev-skjemaet som har blitt sendt ut. Foto: Privat
REAGERER: Ketil Stokkan reagerer på elev-skjemaet som har blitt sendt ut. Foto: Privat Vis mer

Langer ut: - Skandale

Stokkan har jobbet som lærer i mange år, og forteller at han aldri har sett et liknende skjema.

- Det er en skandale å lage et «fasitsvar» på hvordan man skal bygge relasjoner med elevene. Det er helt feil strategi. Relasjonsbygging er noe som skjer hver time, hver dag, hver uke. Det skjer ikke gjennom et skjema der man rangerer elever ut ifra fargekoder.

Skjemaet er delt inn i fire fargekoder:

I debattinnlegget har han også lagt ved kommentarer til de forskjellige fargene. Spesielt den svarte fargekoden er han sterkt kritisk til.

- Dersom jeg benytter en hvilken som helst av elevbeskrivelsene i den svarte kategorien, har jeg ingenting i skoleverket å gjøre!

Fylte du ut skjemaet?

- Jeg fylte det ut med grønt på alle elevene. Nederst la jeg ved en kommentar: «Galskap».

Snur etter kritikken

Professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Tromsø (UiT), Mirjam Olsen, har i et innlegg svar på Stokkans kritikk. Hun er klar på hva formålet med skjemaet er.

VANT FINALEN: Ketil Stokkan & «The Great Garlic Girls» etter at Stokkan vant den norske finalen finalen med sangen «Romeo» i 1986. Foto: Henrik Laurvik / NTB
VANT FINALEN: Ketil Stokkan & «The Great Garlic Girls» etter at Stokkan vant den norske finalen finalen med sangen «Romeo» i 1986. Foto: Henrik Laurvik / NTB Vis mer

- Dette verktøyet er utviklet av Kari Pape for å være et grunnlag for samtaler i profesjonsfellesskapet, altså blant ansatte i barnehager og skoler. Målet er ikke å kategorisere barn, slik Stokkan avrunder sitt innlegg med, men å kategorisere relasjonen den voksne opplever å ha til ulike barn, skriver hun på Nordnorskdebatt.no.

Dagbladet har forelagt Stokkans kritikk overfor Olsen. I en e-post bekrefter hun at de ikke lenger vil benytte skjemaet.

- Ved Insititutt for lærerutdanning og pedagogikk (ILP) har vi hatt et møte for å få oversikt over samarbeidsprosjektet mellom ILP og Balsfjord kommune. Vi ser at den anvendte metoden for fargelegging av relasjoner er uhensiktsmessig. Metoden framstår som lite egnet i pedagogisk arbeid med relasjoner. Ved ILP ønsker vi ikke å benytte denne metoden videre i våre samarbeidsprosjekter, skriver Olsen i en e-post til Dagbladet torsdag formiddag.

MISTET JOBBEN: En ansatt fikk sparken etter å ha skremt barn i en barnehage. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Stokkan er tydelig fornøyd når Dagbladet informere han om at ILP ikke lenger vil benytte metoden som gikk hardt ut mot.

- Det er helt fantastisk å høre. Jeg tror jeg snakker på vegne av hele kollegiet når jeg sier vi er fornøyde med at fornuften har seiret, sier Stokkan.

- Er du overrasket?

- På én måte er jeg det, men på en annen side vil jeg tro trykket mot UiT har vært så overveldende at det kanskje ikke var mulig for dem å fortsette med den modellen. Jeg synes det er en veldig fornuftig avgjørelse, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer