Coronapandemi Sverige:

Tegnell om coronapass: - Kronglete

Sverige har under coronapandemien gått for en litt annen strategi enn nabolandene. Det har Anders Tegnell fått mye kritikk for. Nå går han hardt ut mot Danmarks innføring av coronapass.

OMSTRIDT: Det har stormet rundt Sveriges statsepidemiolog flere ganger under coronapandemien. Foto. Reuters/NTB
OMSTRIDT: Det har stormet rundt Sveriges statsepidemiolog flere ganger under coronapandemien. Foto. Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 67.42% Første dose: 77.10%

I Danmark er det krav til coronapass for å besøke steder som restauranter og treningssenter.

Lege og statsepidemiolog Anders Tegnell ønsker ikke liknende krav i Sverige. Det sier han i SVTs «Aktuellt».

- Dette er noe vi ikke vil innføre nå. Vi tror på frivillighet. Og det er også ganske vanskelig å stille disse kravene, sier Tegnell.

Saken er omtalt i Expressen.

Om du er i Danmark og ønsker å gå på treningssenter, fornøyelsespark eller restaurant, kreves det at coronapasset ditt kan vise at du har hatt covid-19, er vaksinert eller nylig har testet negativt for viruset.

Tegnell ser flere utfordringer med løsningen.

- Det er kronglete. Både praktisk, etisk og moralsk sett, sier han.

Tusenvis døde

Helt siden oppblomstringen av coronaviruset i starten av 2020 har Sveriges håndtering av situasjonen vært omstridt.

Mens regjeringen i Norge har lagt seg på en svært begrensende linje, har Sverige, med statsepidemiolog Tegnell i spissen, tatt til orde for å holde samfunnet mest mulig normalt.

PAUSER: Sverige følger etter en rekke europeiske land, og pauser vaksineringen av Astra Zenecas coronavaksine. Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, omtaler avgjørelsen som «nok et tilbakeslag». Video: TT / NTB Vis mer

Blant andre har Sveriges konge, Carl Gustaf, tidligere rettet kritikk mot landets håndtering av pandemien. Det var under et intervju med SVT i desember at kongen betegnet coronahåndteringen som «mislykket».

Kongen pekte spesielt på dødstallene i landet. Nylige tall fra Folkhälsomyndigheten i Sverige viser at over 14 000 mennesker har mistet livet av viruset så langt.

Bekymring for unge

I Sverige øker nå bekymringen for smitte blant unge mennesker - SVTs «Aktuellt» melder at smitten blant personer mellom 13 og 24 år øker. Dette bekymrer Tegnell.

- Vel, absolutt, vi må ta alle slike endringer veldig alvorlig. Samtidig er dette en gruppe vi vet sjelden blir alvorlig syke, sier han.

Tegnell påpeker at det er vanskelig å nå ut til unge mennesker med vaksinen. Han forteller at det kan bli behov for informasjonskampanjer for å få unge til å ta vaksinen, når de store mengdene vaksiner kommer inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer