ETTERLYST: Low Taek Jho (36) er etterlyst i både Malaysia, Singapore og USA. FOTO: F. Carter Smith / Polaris / NTB Scanpix
ETTERLYST: Low Taek Jho (36) er etterlyst i både Malaysia, Singapore og USA. FOTO: F. Carter Smith / Polaris / NTB ScanpixVis mer

Tiltalt for milliard­svindel: Peker nese til politiet

Low Taek Jho mistenkes for å være mesterhjernen bak en av verdens største korrupsjonsskandaler. Men selv om han er etterlyst, hindrer det ikke ham i å kontakte Malaysiske myndigheter.

Torsdag tok det amerikanske justisdepartementet ut tiltale mot to malaysiske menn, som de mener har hvitvasket milliarder av dollar og betalt flere hundre millioner dollar i bestikkelser. Også en tredje finansmann har sagt seg skyldig i å ha vært delaktig i den kriminelle virksomheten.

Tiltalen er direkte tilknyttet korrupsjonsskandalen i Malaysia, som omtales som en av verdens største.

Justisdepartementet mener at de to tiltalte finansmennene, Low Taek Jho (36) og Ng Chong Hwa (51), har bestukket ansatte i myndighetene i både Malaysia og Abu Dhabi.

Fortsatt etterlyst

I pressemeldingen opplyses det om at Ng Chong Hwa ble arrestert i Malaysia torsdag, mens Low Taek Jho fortsatt har status som etterlyst.

Low er etterlyst i både Malaysia, Singapore og USA, og i august anklaget de Kina for å skjule ham. Han har tidligere nektet straffskyld, og hevdet at det er umulig for ham å få en rettferdig rettssak i Malaysia.

Men i stedet for å holde lav profil, valgte Low å peke nese til politiet etter at tiltalen ble tatt ut. Det gjorde han ved at en uttalelse, som er skrevet av advokatene hans, ble publisert på hans egen hjemmeside, ifølge South China Morning Post.

- Det amerikanske justisdepartementet understreker at tiltalepunktene er anklager, og at Low er uskyldig til det motsatte er bevist. Low ber offentligheten om å bevare et åpent sinn i forbindelse med saken, fram til bevisene blir lagt fram. Noe han mener vil frikjenne ham, står det i uttalelsen.

Ønsket møte

Men det stopper ikke der, ifølge en ansatt i malaysiske myndigheter og tidligere finansminister, Daim Zainuddin. Han sier at den etterlyste finansmannen har forsøkt å kontakte ham.

- Han ringte ikke meg, men han ringte en av mine rådgivere forrige uke, sier han og forklarer at Low ønsket å sette opp et møte med ham, hvorpå Zainuddin skal ha svart at han nekter å gjøre det før Low returnerer til Malaysia.

- Så ble han stille. Jeg sa «om du ikke gir meg det jeg vil ha, hvorfor skal jeg snakke med deg da?»

Zainuddin sier at han har hørt rykter om at Low er på jakt etter en ny yacht han kan seile ut i internasjonalt farvann med, for å unngå å bli arrestert.

- Han har mange pass, så det er enkelt for ham å krysse landegrenser.

Playboy-investor

Low Taek Jho omtales som en av verdens mest ettersøkte finansforbrytere, og skal ha stått i ledtog med Malaysias tidligere statsminister, Najib Razak, og hans kone Rosmah Mansor.

I årevis har Malaysias tidligere statsminister Najib Razak vært under etterforskning for å ha mottatt milliardbeløp til sin personlige konto fra det statlige utviklingsfondet 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Razak ble pågrepet i juli, og han og hans familie anklages for å ha tappet 1MDB for svimlende 38 milliarder kroner, og for å ha overført nærmere seks milliarder av dette beløpet til sin personlige bankkonto.

Men av amerikanske myndigheter mistenkes Low for å ha vært mesterhjernen bak korrupsjonsskandalen.

- Low Jho var virkelig den eneste som hadde full oversikt over hva som foregikk, sier Wall Street Jorunal-journalist, Tom Wright, som har skrevet boka «Billion Dollar Whale» om 1MDB-saken.

Storkjøp

Low er mannen som plutselig slo seg opp i New Yorks finans- og festelite mot slutten av 2000-tallet. Den unge London-utdannede millionærsønnen ble avbildet på fest med Paris Hilton i St. Tropez og som kjøpte leiligheten til Jay-Z og Beyoncé på Manhattan.

New York Post kalte ham en gang klubblivets «mysteriemann» i verdensmetropolen og er kjent som mannen som fløy en stor delegasjon klubbjenter fra New York til Malaysia og nærmest kastet rundt seg med penger. Men som New York Post også noterte seg: «Spekulasjonene om hvor han får pengene sine fra florerer».

Amerikanske myndigheter mener at de underslåtte pengene blant annet skal ha blitt brukt til å kjøpe giganteiendommer, unik millionkunst, diamanter, privatfly og andre luksusartikler.

Men det stopper ikke der. Myndighetene mener også at pengene skal ha blitt brukt til å finansiere Hollywood-storfilmer som «Dum og Dummere 2», «Daddy's Home» og «Wolf of Wall Street».

Basert på sitt kjennskap til Low, knyttes også Razaks stesønn Riza Aziz til den kriminelle virksomheten. De luksuriøse kjøpene skal ha blitt muliggjort gjennom intrikate handler via et postkasseselskap eid av stesønnen.