Martin Johnsrud Sundby i toppform

Forbløffende test: Sjokkerte seg selv med ny rekord i O2-opptak

Dette testresultatet gir Martin et vanskelig valg.

OVERRASKENDE TESTRESULTAT: Den 33 år gamle skimesteren Martin Johnsrud Sundby har forandret treningsopplegget og satt ny personlig rekord i oksygenopptak. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
OVERRASKENDE TESTRESULTAT: Den 33 år gamle skimesteren Martin Johnsrud Sundby har forandret treningsopplegget og satt ny personlig rekord i oksygenopptak. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det er såvisst ikke et toppresultat i den siste fysiske testen før sesongstart som blir avgjørende i et OL-år. Derfor er Martin Johnsrud Sundby den siste til å snakke opp egne prestasjoner på trening; men likevel:

  • Fredag sist uke overrasket den vanligvis mer enn realistiske Martin seg selv.

Da presterte han sitt beste resultat noensinne i rulleskitest på tredemølla på Idrettshøyskolen i Oslo og slo samtidig sin egen rekord i oksygenopptak.

Det siste er i seg selv tilnærmet forbløffende for en 33-åring som har trent på grensen av det fysisk forsvarlige i mange år, og gir Martin et vanskelig valg rett før sesongstart. Dette resultatet ble oppnådd i etterkant av landslagets lange høydeopphold i Val Senales, og utfordrer planen om å gjøre de siste OL-forberedelsene i lavlandet.

For hvordan skal han forsvare et slikt opplegg for seg selv når testene viser at det rent fysiologisk lønner seg for ham å bo og trene i ekstrem høyde?

DET svaret ligger til vanlig i den nødvendige forståelsen av at det såvisst ikke er nøyaktig samsvar mellom fysiologiske tester og resultater i langrenn. Et godt oksygenopptak er i seg selv bare en av flere faktorer som forklarer hva som gir maksimal fart i sporet. Derfor forblir som regel slike tester med rette hemmelige.

Like hemmelig er det ikke at Martin Johnsrud Sundby i utgangspunktet har et forholdsvist lavt oksygenopptak. Før fredag lå hans maksimale VO2-nivå på 80,5 ml/kg/min; et moderat resultat til å være verdens beste langrennsløper. Til sammenligning holder Bjørn Dæhlie rekorden i langrenn med 96 ml/kg/min.

Johnsrud Sundbys fysiologiske styrke som langrennsløper er den spesielle evnen til å gå fort lenge uten at muskulaturen stivner. Martin har en ekstrem høy terskelverdi der han kan holde oppe et oksygenopptak på 77 ml/kg/min omtrent en halvtime.

Men på fredagens test spratt maks VO2 opp på 83 ml/kg/min.

ISOLERT sett gir det Martin Johnsrud Sundby en tilbakemelding om at hans nye treningsopplegg har fungert når det gjelder potensialet for oksygenopptak. Det i seg selv er betryggende for en løper som sesong etter sesong har utfordret sin egen forestilling av hva som er den beste treningen for å vinne distanserenn på ski.

Foran denne OL-sesongen har det betydd tettere jobbing med Thomas Losnegard som er førsteamanuensis på Norges Idrettshøyskole. Miljøet der har preget treningsmetodene til den unge landslagstreneren Eirik Myhr Nossum (31) som er Martins mest brukte sparringsspartner. Sammen har de gjennomført et enda strengere testregime på tredemølle for å kontrollere effekten av endringene.

Det nye opplegget har bestått av færre antall timer tilpasset Martins familieliv, men med langt hardere krav i flere av øktene. I snitt er hver økt redusert med 15 minutter, og det er blitt mindre av de tradisjonelle, rolige langturene. I stedet har Martin presset opp farten på intervalldragene, og pisket seg fram til å holde en høyere marsjfart lengre enn noen gang før. Målet har vært å gå teknisk riktig i ekstrem fart så lenge som mulig.

Det har gitt en kortere treningshverdag med en intensitet helt på grensen av det fysisk forsvarlige. Og altså en forbløffende ny pustepers for en ekstraordinært veltrent 33-åring som med den alderen etter læreboka skulle ha konsentrert seg om å opprettholde maks VO2.

SAMTIDIG gir denne framgangen et dilemma. Martin har fått god erfaring på å være i sin beste fysiske form til mesterskap uten en siste lang treningsleir i høyden. Nå har han fått et testresultat som viser at det å bo 2 000 m.o.h. og trene tusen meter høyere har en svært gunstig effekt. Da blir det en avveining å se om det er praktisk mulig å få en totalt sett god nok opplevelse med et slikt nytt opplegg i ukene foran avreisen til OL.

Nettopp det å søke nye løsninger trigger Martin Johnsrud Sundby. Slik sett er det fort gjort at denne overraskende testen også blir fulgt opp av at han igjen overrasker seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer