Slik ble Erling Braut Haaland en av heteste fotballspillere

- Han kunne ikke løpe skikkelig

Stjernespiller Mats Hummels beundrer Erling Braut Haalands mentalitet. Den har kjennetegnet 19-åringen siden han møtte opp på fotballtrening fem år gammel. Noen år seinere visste trenerne at han ville få en stor internasjonal karriere.

UTMERKET SEG TIDLIG: Erling Braut Haaland (nr. 1 fremme fra venstre) var stjerna på et meget sterkt guttelag i Bryne, men møtte også motstand en periode da han vokste enormt på kort tid. Foto: Privat
UTMERKET SEG TIDLIG: Erling Braut Haaland (nr. 1 fremme fra venstre) var stjerna på et meget sterkt guttelag i Bryne, men møtte også motstand en periode da han vokste enormt på kort tid. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Han smiler mye. Trener mye. Og scorer mye.»

Det er beskrivelsen Erling Braut Haaland får i dag - akkurat som da han møtte opp på sin første fotballtrening som femåring, som den yngste på laget.

Den lille gutten gikk raskt inn og scoret mål mot eldre gutter på sin første trening, i en innendørshall på Bryne.

Det ble startet på et fotballeventyr av den sjeldne sorten.

14 år seinere står Braut Haaland med uvirkelige fem scoringer på bare 59 minutter med spill for Borussia Dortmund i Bundesligaen.

- Erling var 5,5 år. De andre var 6,5 år. Likevel kom han rett inn på første trening innendørs og imponerte som målscorer. Han var spesiell fra dag én.

Det sier Alf Ingve Berntsen til Dagbladet. Bjarne Berntsens bror trente Erling Braut Haaland i ti år, fra 2006 til 2015, på et lag bestående av 40 spillere som stort sett holdt det gående til etter junioralder.

Vinket på Anfield

Fem av dem har landskamper for Norge på ulike aldersbestemte nivå, enda flere nådde kretslaget og svært mange av dem spiller fortsatt fotball på høyt nivå i dag.

På det laget spilte blant annet mangeårig U-landslagskaptein Tord Johnsen Salte og landslagsspiller Andrea Norheim, som vekker oppsikt i Tyskland og omtales «som jenta som lærte Haaland å spille fotball» i den tyske storavisa Bild.

Etter Haalands overgang til Borussia Dortmund, har hun blitt nedring av tyske og engelske medier.

HYLLES: Erling Braut Haaland roses av Mats Hummels for sin innstilling. Den har vært enestående siden han var en liten gutt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HYLLES: Erling Braut Haaland roses av Mats Hummels for sin innstilling. Den har vært enestående siden han var en liten gutt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Det Bryne-laget er fortsatt veldig sammensveiset. Da Erling scoret på Anfield, vinket han til fire kompiser som satt på tribunen fra det gamle Bryne-laget vårt, forteller Haalands gamletrener til Dagbladet.

Best på dette suksesslaget i Bryne-systemet, er naturligvis Bundesliga-stjerna Braut Haaland, som møtte Alfie Berntsen da han var 5,5 år gammel og begynte på laget, ett år yngre enn de øvrige guttene i gruppa.

- En del har sagt at Erling var liten av vekst da han var guttunge, men det var han ikke. Han var normalt høy til alderen, men var ett år yngre enn de øvrige. Det har gjort at Erling måtte bli dyktig til å manøvrere seg i feltet, forteller Berntsen.

- Erling utviklet en klokskap i boksen og scoret mye fra dag én. Når han i tillegg begynte å vokse og ble stor, sterk og rask, blir det en svært farlig kombinasjonen. Erling er en meget seriøs og hardtarbeidende toppidrettsutøver.

- Jeg husker Erling som guttunge som ganske lik den han er i dag: Han smiler mye, trener mye og scorer mye. Slik har han alltid vært. Erling er en veldig flott type. Det som er unikt med ham, er at han alltid tar det neste nivået. Evnene til å ta nye nivå, er unik.

Forbløffer tysk superstjerne

Det har Haaland gjort i Molde, i Salzburg, på ulike landslagsnivå, i Champions League og nå i Borussia Dortmund.

SCORINGSMASKIN: Erling Braut Haaland lever og ånder av å score mål. Foto: NTB Scanpix
SCORINGSMASKIN: Erling Braut Haaland lever og ånder av å score mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Borussia Dortmund-stjerna Mats Hummels er beundret over nordmannens mentalitet.

- Hvis du ser hvordan han jobber hver dag, skjønner du at det er en veldig god sjanse for at Erling vil fortsette å levere på dette nivået. Jeg liker virkelig arbeidsmentaliteten og profesjonaliteten han viser i så ung alder. At han tar nivået så raskt og tåler belastningen så godt, er uvanlig å se, sier Hummels til den tyske avisa Bild.

Det overrasker ikke hans tidligere trener Alf Ingve Berntsen.

- Erling har alltid vært fryktløs og uredd. Han gir aldri opp. I Molde og i Salzburg fikk han noe tøffe starter med lite spilletid. Men han trente knallhardt med kvalitet og sto på. Drivkraften hans er enestående, akkurat som med andre enere i andre idretter, forteller Berntsen til Dagbladet.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Han og de øvrige trenerne på laget skjønte tidlig at Braut Haaland kunne bli noe helt spesielt.

Evnen til å alltid ta nye nivåer var ekstrem. Måten han utviklet bevegelsene inne i boksen og spilleforståelsen som liten gutt, var unik. Disse egenskapene var ekstra viktige da han var mindre enn de andre han spilte med og mot.

Spådommene om 11 år gamle Haaland

Da i tillegg den ekstraordinære fysikken, styrken og hurtigheten etter hvert kom på plass, utviklet Braut Haaland et suverent ferdighetsregister ispedd forbilledlig mentalitet, motivasjon og dedikasjon.

POPULÆR: Erling Braut Haaland har allerede rukket å bli svært godt likt både av medspillere og hos fansen i Borussia Dortmund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
POPULÆR: Erling Braut Haaland har allerede rukket å bli svært godt likt både av medspillere og hos fansen i Borussia Dortmund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Suksessen til Erling er veldig gøy, litt merkelig, men ikke noe sjokk. Erling er en spesiell gutt med en ekstrem vinnerskalle og smarthet i boksen. At han kom til å bli stor og rask, var noe vi visste ville skje, forteller «Alfie» Berntsen.

- Hvordan da?

- Faren Alf Inge har målt en av de høyeste toppfartene i norsk fotball. Broren til Erling er rundt 195 centimeter. Så vi skjønte at han ville bli stor, sterk og rask.

- Allerede da Erling var 11-12 år spådde vi at han kom til å få en stor internasjonal karriere. Det skjønte vi tidlig. Idrettsgenene er veldig gode. Hans mor var jo aktiv i friidrett også. I tillegg får han veldig gode råd og oppfølging fra familien.

Det kommer godt med når livet snus på hodet.

- Erling hadde 9000 følgere på Instagram før U20-VM. Nå har han passert én million. Da er det viktig med gode råd for å takle en slik forvandling. Livet har forandret seg.

Voksesmertene: - Haltet rundt

Men også Braut Haaland har møtt motgang på veien. Midt i tenårene slet spissfenomenet med store voksesmerter.

UTMERKET SEG TIDLIG: Erling Braut Haaland (nr. 4 fremme fra venstre) var stjerna på et meget sterkt guttelag i Bryne. Foto: Privat
UTMERKET SEG TIDLIG: Erling Braut Haaland (nr. 4 fremme fra venstre) var stjerna på et meget sterkt guttelag i Bryne. Foto: Privat Vis mer

- 14 år gammel begynte han å vokse veldig mye. Jeg husker en turnering i Danmark hvor Erling var med, men han kunne ikke løpe skikkelig. Han bare haltet rundt. Det var viktig å ta hensyn i den perioden hvor han vokset mest, fra han var 14-15 år, forteller Berntsen til Dagbladet.

Even Sel, som blant annet trente Braut Haaland på Brynes juniorlag, forteller:

- Erling strakk seg voldsomt. Voksesmertene gjorde at han ikke fikk trent så mye og at belastningen måtte styres og roes ned. Heldigvis hadde han dyktige folk rundt seg som passet på.

Erling Braut Haaland røper i et ferskt intervju gjort av klubben hvordan han ble trigget til å skrive under for klubben. Vis mer

Braut Haaland, som har én storebror, én storesøster og to yngre søstre, har alltid trent allsidig og kombinerte fotballsatsingen med håndball og friidrett.

- Ekstremt fotballklok

Even Sel møtte Braut Haaland for første gang på fotballfritidsordningen da den nåværende Bundesliga-stjernen var 9-10 år og trente Haaland seinere på juniorlaget. I tillegg var Sel Brynes assistenttreneren på A-laget da Braut Haaland tok steget opp dit.

- Erling har alltid elsket å spille fotball og score mål. Han har alltid vært ivrig og dedikert med enorm motivasjon. Erling er alltid opptatt av å utvikle seg, forteller Sel til Dagbladet.

- Han utmerket seg tidlig som ekstremt fotballklok og så ting som andre på hans alder ikke så når vi gjorde analyser. Det ser vi igjen i bevegelsene hans i dag. Erling er veldig fotballsmart.

Haaland har scoret mål i bøtter og spann hele karrieren, med ett unntak: Da han debuterte for A-laget i Bryne.

Mens han scoret 16 mål på 11 kamper for Bryne 2 i 3. divisjon, ble det ingen mål på 16 kamper for Brynes A-lag i OBOS-ligaen.

- Det ble ingen mål på 16 kamper for Bryne i OBOS-ligaen, men Bryne slet i bunnen og rykket ned og han var veldig ung. Erling scoret samtidig veldig mye for andrelaget, forteller Sel.

I Molde løsnet det mer og mer - blant annet med fire mål på 20 minutter borte mot Brann, som på den tiden var pottetette bakover. Det skjedde kort tid etter at Haaland banket inn tre mål da Norge slo Tyskland ut av EM-kvalifiseringen på G19-nivå.

I U20-VM ble Haaland toppscorer i hele turneringen forrige sommer, mens 19-åringen slo til med hat trick i debuten i Champions League i høst, hvor han har scoret flere mål enn Lionel Messi og Cristiano Ronaldo til sammen.

Likevel holder familien Haaland fortsatt beina plantet på bakken. Som pappa Alf Inge Haaland beskjedent og kortfattet sier til Dagbladet:

- Erling har jobbet målrettet og mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer