NM i langrenn Meråker 2019

Landslagsgutta tar Tønseth i forsvar etter NM-slaget: - Hagas feil

Forstår Tønseths frustrasjon.

MERÅKER: – Det der skal du ikke gjøre, Didrik Tønseth, det har ingen ting i en skiløype å gjøre, sa NRKs kommentator da Didrik Tønseth slo Magne Haga under lørdagens ski-NM. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MERÅKER (Dagbladet): Magne Haga ble slått av landslagsløper Didrik Tønseth i løypa underveis på dagens tremil, og var veldig lei seg etter løpet.

- Vi blir gående litt tett, sånn som det er i en fellesstart. Staven hans brekker i skia mi, men jeg kan ikke gå utenfor løypa heller. Så overreagerer han vel litt, der og da, sa Magne Haga til Dagbladet etter løpet.

Han var skuffa og lei seg etter opptrinnet, og visste ikke helt hva han skulle si.

- Det er ikke noe gøy, selvfølgelig. Det ødelegger løpet mitt fullstendig. Et løp jeg hadde sett fram til lenge. Det er klart, jeg er ikke blant de som kjemper om en VM-plass her i dag, men det er NM og det er et av de største skirennene i år, sa han.

Plass til to

Tønseth tok selvkritikk for slaget, og ble også belønnet med diskvalifikasjon av juryen.

Likevel var Tønseth ikke helt enig med Haga i at det var for tett der de to barket sammen.

- Det er plass til to løpere i bredden der, og han går i min, så da slår jeg hans stav også, sa Tønseth, og fikk massiv støtte fra lagkameratene Sjur Røthe, Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby etter løpet.

De tre pallplasserte lagkameratene mener Haga må ta mye av skylda for at Tønseths stav ble ødelagt.

- Jeg vet hvordan Magne Haga er i felt, så jeg syns det var fortjent. Jeg tror det var et unødvendig stavbrekk, sier Iversen etter å ha sett opptrinnet på en liten mobilskjerm.

Skal klare å unngå det

Både Tønseth og Haga var langt foran i feltet da Haga tråkket på Tønseths stav så den knakk. Tønseth svarte med å slå staven i kroppen på Haga, så også Hagas stav knakk.

Ingen av landslagsløperne er enig i at Haga ikke kunne unngått Tønseths stav fordi det var for trangt.

- Du skal klare å unngå sånt, og det tror jeg han ser selv i ettertid også, sier Sjur Røthe.

- Hva skal Magne Haga gjøre for å unngå det?

- Han skal ikke opptre sånn i feltet. Det må være lov å si.

Helt umotivert

Også Martin Johnsrud Sundby, som var en halvmeter unna da det skjedde, mener Haga må ta sin del av skylda.

- Det er Haga som helt umotivert går og brekker staven til Didrik, og det er utrolig kjipt for Didrik. Et øyeblikks frustrasjon må man kunne unnskylde, så lenge Didrik også unnskylder det i ettertid, sier Sundby, men også han er kritisk til hvordan de urutinerte løperne går i feltet på fellesstarter.

- Det er kjipt at det skjer gang etter gang etter gang når vi går fellesstart. Vi kan vel konkludere med at Haga er delvis urolig i felt.

Forstår frustrasjonen

Alle de tre NM-medaljørene har forståelse for at det kokte over for Tønseth. Som Tønseth selv sa etterpå, var det tanken på VM-plassen i dette ekstremt viktige uttaksløpet som gjorde ham ekstra forbanna da staven røyk.

- Det er klart, det koker jo veldig uti der. Det er ekstremt mye som står på spill, og det vet Didrik også. At det kommer en reaksjon når staven hans knekker uten at det er nødvendig at den skulle knekke, da skjønner jeg at det koker litt ekstra under den Dæhlie-lua, sier Sjur Røthe.

- Potensielt, hvis VM-plassen til Didrik ryker der, så kan man jo sette seg litt inn i frustrasjonen han opplever der og da. Så lenge man skværer opp og sier sorry mac for litt mye temperament, så tenker jeg at det der bør man bare la skli forbi, sier Johnsrud Sundby.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer