Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

New York Times: USA gransker FIFA, IOC og sin egen OL-komité

Mistenker pengeutpressing, svindel og hvitvasking.

ETTERFORSKER MESTERSKAP: USAs OL-komité og IOC er blant organene som den amerikanske staten ønsker å granske, ifølge New York Times. Her et bilde fra 2017 tatt i den kommende OL-vertskapsbyen Los Angeles. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN / NTB Scanpix
ETTERFORSKER MESTERSKAP: USAs OL-komité og IOC er blant organene som den amerikanske staten ønsker å granske, ifølge New York Times. Her et bilde fra 2017 tatt i den kommende OL-vertskapsbyen Los Angeles. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske justisdepartementet har igangsatt en omfattende etterforskning av en rekke idrettsorganer, ifølge New York Times.

Avisa skriver at statsadvokater i januar har hentet ut en rekke dokumenter der de eldste er datert til 2013. Siden den gang har USA vunnet kampen om å være vertskap for to store mesterskap:

Friidretts-VM i Eugene 2021 og OL i Los Angeles 2028.

Droppet søkerprosess

I sommer skrev BBC at det føderale amerikanske politiet (FBI) og amerikanske skattemyndigheter (IRS) hadde satt i gang en etterforskning i forbindelse med det kommende arrangementet i Eugene.

Det ble tildelt uten noen tradisjonell søkerprosess.

Dette angivelig fordi 2021 «ble sett på som en unik strategisk mulighet til å få arrangert friidretts-VM i USA for første gang»

- Lukter ikke rent spill

Etter tildelingen har også franske myndigheter satt i gang en omfattende etterforskning etter korrupsjonsanklager mot blant annet tidligere IAAF-president, Lamine Diack. Han sto i sentrum for beslutningen om å gi USA mesterskapet.

Sverige hadde planer om å søke med Göteborg som kandidat og ble svært overrasket over at Eugene plutselig ble tildelt mesterskapet.

- Og jeg kan konstatere at det her ikke lukter rent spill. Vi hadde i det minste forventet oss å få legge fram et seriøst bud i henhold til de prinsipper IAAF har i sine retningslinjer, sa forbundets Björn Eriksson i 2015.

Gransker alvorlige anklager

Ifølge et dokument New York Times har fått tak i, heter det at departementet nå gransker anklager om pengeutpressing, svindel og hvitvasking. Etterforskerne skal ha et særlig ønske å granske Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Samtidig skal den amerikanske staten også ha etterspurt dokumenter relatert til FIFA og USAs egen OL-komité.

Det sistnevnte organet har avslått å kommentere New York Times' opplysninger. En talsperson for IAAF sier følgende:

- Vi er klare til å samarbeide, hvis de (de amerikanske etterforskerne. red.anm.) er det.

Har etterforsket FIFA

New York Times skriver at etterforskningen blir gjennomført av etterforskere tilknyttet statsadvokatkontoret ved Eastern District i New York.

Avisa har ikke lykkes i få noen kommentar fra kontoret.

Den skriver imidlertid at flere av de involverte etterforskerne tidligere har etterforsket FIFA, noe som igjen ledet til at en rekke høytstående FIFA-embetsmenn ble straffeforfulgt.

Nå skal de granske Helios Partners (som nå er kjøpt opp av det franske firmaet Amaury Group. red.anm.) - et firma som hjalp Russland til å få OL i 2014 og VM i fotball 2018.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!