SPANIA: Ikke til noe annet land planlegger så mange nordmenn å reise som til Spania, viser en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Star Tour. Her fra Anfi Del Mar på Gran Canaria. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SPANIA: Ikke til noe annet land planlegger så mange nordmenn å reise som til Spania, viser en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Star Tour. Her fra Anfi Del Mar på Gran Canaria. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Sola her lokker flere nordmenn enn noe annet land på jorda

Vinner klart, og til neste år drar 1,2 millioner på chartertur.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nordmenn er verdensmestere i å reise, slår Star Tour fast.

Ifølge charterselskapet skal 3,1 millioner nordmenn til utlandet til neste år.

- Det har aldri vært så mange nordmenn som har reist på charter eller pakketur i forhold til folketallet som i 2012. I år kommer 25 prosent av alle nordmenn til å reise på charterferie, sier kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i Star Tour.

Til neste år blir det enda flere:

Hele 1,2 millioner nordmenn vil dra på chartertur i løpet av 2013, anslår hun.

Sol og varme I en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for reiseselskapet, svarer 53 prosent at sol og varme er et av de viktigste momentene ved valg av reisemål i utlandet.

For 48 prosent er det også viktig å oppleve nye land og steder. En kombinasjon av sol og varme, og det å oppleve nye steder er også viktig for mange.

For 46 prosent er prisen på reisen med på å avgjøre hvor turen går, mens muligheten for å slappe av påvirker 45 prosent av de spurte i undersøkelsen.

Soleklar vinner Seks av ti skal på Syden-ferie til neste år, og neste sommer øker Star Tour antall reiser til Spania med 70 prosent, forteller Petersson.

For i tillegg til å være nordmenns desidert mest populære vinterreisemål, er Spania også nordmenns favoritt om sommeren.

I reiseundersøkelsen svarer 36 prosent at de planlegger en Spania-ferie til vinteren, mens 28 prosent vil til Spania sommeren 2013.

Det samsvarer godt med bookingstatistikken over allerede bestilte reiser i perioden 1. november til 30. mars, som reisebyrået Ticket presenterte for et par uker siden.

Ticket som er det nest største reisebyrået i Norge, selger private reiser fra samtlige ledende charter- og reisearrangører, cruiserederier og fly- og hotellselskaper.

Her troner Spania på topp foran USA, Thailand og Storbritannia. I faktaboksene i denne saken kan du se hvor nordmenn ifølge Respons analyse sier de planlegger å reise til neste år.

Landsforskjeller Spania er forøvrig mest populært bland sørlendinger og rogalendinger.

Her svarer 35 prosent at de skal de Spania neste sommer. Bare 9 prosent sier de planlegger Hellas-ferie.

På Østlandet derimot er Hellas favoritt nummer én. 33 prosent sier de vil til Hellas neste sommer. Så mange som 29 prosent av østlendingene sier de skal feriere i Norden, mens 28 prosent har planer om å dra til Spania.

Drømmeferien På spørsmål om hvordan drømmeferien er, svarer 20 prosent at den går til et eksotisk reisemål.

16 prosent drømmer om sol og varme kombinert med aktiviteter, mens en cruiseferie er drømmeferien for 11 prosent av de spurte.

Deretter følger en avslappende klassisk sol og badeferie, og storbyferie med shopping og kultur, med 9 prosent hver. 

Bruker penger Samtidig med at flere drar ut på tur, oppgir 60 prosent at de vil bruke like mye penger i ferien til neste år som i fjor.

24 prosent svarer at de vil bruke mer penger i ferien til neste år, viser undersøkelsen.

- Reisekaka har blitt større. 30 prosent av oss nordmenn reiser mer enn tre ganger i året på ferie til utlandet. De over 55 år reiser fire eller fem ganger i året, sier Petersson.

Bare 10 prosent sier de vil redusere feriebudsjettet, og 6 prosent har ikke planer om ferie i det hele tatt i 2013.

Hotellstandard Over halvparten, 52 prosent, svarer at de vil bruke mer penger på hotell, og 54 prosent sier de vil bruke mer penger på mat og drikke i ferien til neste år.

Hotellstandarden blir nemlig mer og mer viktig for nordmenn.

For 34 prosent er det viktigst at hotellet ligger nær restauranter og shopping, mens det for 31 prosent er avgjørende at hotellet har fire stjerner eller med når de skal velge sted å bo i ferien.

46 prosent av de spurte planlegger også å bruke mer penger på flyreiser til neste år, mens 38 prosent vil bruke mer på utflukter, og 30 prosent kommer til shoppe enda mer i ferien.