KOMMENTARER

Jensen-saken

Politiet må granskes

Jensen-saken er egnet til å svekke tilliten til politiet og rettsstaten, uavhengig av om han er skyldig eller uskyldig.

Politiet må granskes
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dager før ankesaken mot Eirik Jensen begynte, kom nyheten fra Justis- og beredskapsdepartementet: Det blir ikke nødvendigvis noen gransking av politiet som lovet.

Nå vil departementet avvente en rettskraftig dom, før de vil vurdere om de skal gjennomføres noen gjennomgang og utredning i etterkant. Det er et grovt løftebrudd og en stor feil.

Da dommen falt i tingretten, var tilsynelatende alle enige. Daværende justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) tok prisverdig initiativ til en ekstern og uavhengig gransking. Amundsens begrunnelse var at tilliten til politiet var svekket som følge av Jensen-saken. Initiativet ble støttet av blant andre politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo, politidirektør Odd Reidar Humlegård og Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

De hadde alle rett, da de sa at en gransking ville være et viktig bidrag for å bevare tilliten til politiet og rettsstaten.

Departementet hadde mandatet klart da den neste justisministeren, Sylvi Listhaug, la prosjektet på is. I mars sa hun at saken var «til behandling i departementet». Samtidig sa kilder til Dagbladet at enkelte polititopper skal ha forsøkt å hindre granskningen, i frykt for at den kunne lede til straffeforfølgelse av andre politifolk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer