KAN PUSTE LETTET UT: Eirik Jensens forklaring er over. Han framstår som mer troverdig i lagmannsretten enn han gjorde i tingretten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KAN PUSTE LETTET UT: Eirik Jensens forklaring er over. Han framstår som mer troverdig i lagmannsretten enn han gjorde i tingretten. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Jensen har fått en bedre start på rettssaken enn sist

Mer troverdig.

Kommentar

Eirik Jensen framstår som mer troverdig i lagmannsretten enn han gjorde i tingretten.

Troverdighet er et viktig, men vanskelig ord. Det er helt avgjørende i rettssaker som den pågående ankesaken mot ekspolitimannen Jensen og storsmugleren Gjermund Cappelen. Dette er en sak med få krystallklare bevis, men med mange indisier og mistenkelige detaljer som må tolkes i lys av de tiltaltes forklaringer.

JENSEN-SAKEN: Dagbladets reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal oppsummerer hva som har skjedd i retten i Eirik Jensen-saken i dag. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Siden Cappelens forklaring er det avgjørende beviset for tingrettens tolkning om at Jensen er korrupt, avhenger utfallet av ankesaken av om lagretten tror på det han sier. Hvis Jensens alternative forklaring er så lite troverdig at juryen ikke mener den gir grunn til å tvile på Cappelens, blir dommen som sist: Lovens strengeste straff.

Problemet med troverdighet er at det er subjektivt. Ingen objektive kriterier om egenskaper ved mennesker kan fullt ut forklare hva som skal til for å framstå med denne kvaliteten. Da ville neppe tingretten trodd på Cappelen. Hans egen sønn ble dømt til fengsel fordi faren brukte ham som kurer for å slippe risikoen selv, og Cappelen forteller at han pleier å lyve seg ut av enhver vanskelig situasjon. Straffereduksjonen hans avhenger av at Jensen blir dømt.

Likevel framstår Cappelen som troverdig, fordi forklaringen har vært konsistent overfor Spesialenheten siden han ble tatt – og fordi han framfører den med styrke og overbevist mine i retten. Det gjorde han i tingretten, og det gjør han i lagmannsretten.

Min oppfatning er også subjektiv. Den viktigste grunnen til at Jensen virker mer troverdig nå enn han gjorde i fjor, er framtoningen. I forrige rettsinstans var han en mann preget av de tunge anklagene, tynn og usikker i vitneboksen. Som han selv har sagt flere ganger i lagmannsretten: Forrige gang hadde han ikke forberedt seg, han hadde ikke lest et eneste dokument i saken. Han hadde mange unnvikende og åpenbart mangelfulle svar.

Tida etter den knusende dommen har han brukt godt. Samboeren Ragna Lise Vikre har støttet Jensen fra tilskuerplass i retten de fleste av de så langt 34 dagene av ankesaken, og gjorde det samme i tingretten. I mellomtida har hun hjulpet ham med forberedelsene.

De har sammen gått gjennom bevismaterialet i stor detalj, og derfor har Jensen denne gang vært forberedt på aktoratets spørsmål. Han har vært langt mer offensiv og hatt mer utfyllende og bedre svar enn sist. Fremdeles virker oppførselen hans til tider og enkelte tekstmeldinger mistenkelige, og utspørringen ble onsdag avsluttet med at dommer Kristel Heyerdahl spurte om noe av dette. Denne gang klarer i alle fall Jensen å komme med mulige forklaringer på det meste.

VIKTIGST: Fem beviser fra rettssaken mot Eirik Jensen i tingretten kommer også til å bli svært viktig i lagmannsretten. VIDEO: Nicolai Delebekk Vis mer

I tillegg mener Jensen å ha påvist 21 svake punkter i aktoratets tidslinjer, og kommer med innsigelser når han mener å kunne vise at premissene i spørsmålene blir feil. Hans forsvarere har denne gang også laget sine egne tidslinjer med informasjon som er utelatt fra Spesialenhetens. Jensen og hans forsvarere mener aktoratet har utelatt dokumentasjon som setter den tiltalte i et bedre lys.

Flere ganger har Jensen pekt på manglende kommunikasjon mellom de to tiltalte på tidspunkt da det ifølge Cappelens forklaring har kommet store innførsler til Norge. Andre ganger har Jensen vært bortreist, uten mulighet til å innhente informasjon om hva som har skjedd på grensa.

Etter tre og en halv uke med utspørring, kan Jensen nå puste lettet ut. Nå kommer de mange vitnene som skal utdype indisiene. De skal også gjøre sitt til å avgjøre hvem juryen til slutt tror på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.