LEDER

Valg

Ukraina – et politisk laboratorium

Komiker-presidenten Volodymyr har fått et revolusjonært mandat fra folket. Gå til krig mot korrupsjonen.

ET STREIF AV HÅP: Ukrainas nye president Volodymyr Zelinskyj har nå også nasjonalforsamlingen i ryggen. Foto: AFP / NTB Scanpix
ET STREIF AV HÅP: Ukrainas nye president Volodymyr Zelinskyj har nå også nasjonalforsamlingen i ryggen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Igjen er den helt ferske nasjonen Ukraina et politisk laboratorium. Søndagens valg til nasjonalforsamlingen, radaren, ga den nyvalgte skuespiller-presidenten Volodymyr Zelenskyj rent flertall i parlamentet. Etter at mer enn 90 prosent av stemmene er talt opp har Zelenskyjs parti Folkets tjener 251 av 424 mandater i nasjonalforsamlingen. Det er første gang siden Ukrainas selvstendighet i 1991 at presidenten har et flertall av lovgiverne bak seg, og det gir Zelenskyj politisk styringsfart.

Både i presidentvalget for tre måneder siden, og i parlamentsvalget sist helg stemte de rundt 45 millioner ukrainerne på en bølge av håp. Håp om at Zelenskyj skal være mannen som bryter den onde sirkelen av styrtrike oligarker som legger rammene for politikken med penger og korrupsjon. Med nesten 70 prosent av de nye representantene som helt ferske, er de ikke – i hvert fall ikke ennå – en del av denne onde sirkelen. Mer enn det, de er valgt på et program der krig mot korrupsjon er den aller viktigste saken. Det gir håp om at Ukraina kan bryte ut av sirkelen der penger og personlig berikelse altfor ofte har vært politikkens motivasjon og drivkraft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer