Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Malvik-ordfører Ingrid Aune og kjæresten omkom:

Årsaken til dødsulykken klar

Mulig uoppmerksomhet i kombinasjon med høy fart var trolig medvirkende årsaker til båtulykken i sundet Lokkaren i Namsos i fjor sommer.

OMKOM: Malviks ordfører Ingrid Aune gikk bort i båtulykken utenfor Namsos i fjor sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det kommer fram i rapporten fra Statens havarikommisjonen for transport. Ap-politiker og Malvik-ordfører, Ingrid Aune (33), og hennes kjæreste, firebarnsfaren Eivind Olav Kjellbotn Evensen (43), omkom i ulykken.

De peker at hastigheten var høy i forhold til farvannet og tid på døgnet.

«Alkoholpåvirkning kan ha påvirket oppmerksomhetsnivå og beslutninger», skriver Havarikommisjonen.

KJØRTE PÅ SKJÆR: Natt til 1. august kjørte fritidsbåten med Aune og kjæresten på et skjær. Begge omkom i ulykken. Foto: Karl Erik Hovik Aune/ Namdalsavisa / NTB scanpix
KJØRTE PÅ SKJÆR: Natt til 1. august kjørte fritidsbåten med Aune og kjæresten på et skjær. Begge omkom i ulykken. Foto: Karl Erik Hovik Aune/ Namdalsavisa / NTB scanpix Vis mer

En gjennomgang av minnet i båtens kartplotter viser at båten i utgangspunktet fulgte en kurs som ikke ville ha ført til en kollisjon med skjæret. Men innenfor de siste ti sekundene før ulykken ble det gjennomført en kursendring.

Hadde båtfører fulgt med på kartplotteren i det øyeblikket, ville den ha vist at båten var på vei mot land, ifølge kommisjonen.

«Den siste kursendringen var trolig ikke bevisst navigering, og oppmerksomheten i dette avgjørende tidsrommet kan ha vært rettet mot annet enn å sikre fritidsbåtens kurs», heter det i rapporten.

DØDSULYKKE: Uoppmerksomhet og høy fart var trolig årsaken til båtulykken i Namsos. Foto: Karl Erik Hovik Aune/ Namdalsavisa
DØDSULYKKE: Uoppmerksomhet og høy fart var trolig årsaken til båtulykken i Namsos. Foto: Karl Erik Hovik Aune/ Namdalsavisa Vis mer

Etter kursendringer gjennom Lokkaren kjørte båten i cirka 36 knop på Lokkarskjæret, ifølge rapporten.

«Mulig uoppmerksomhet om bord førte trolig til at den siste kursendringen før sammenstøtet ikke var et bevisst valg.»

Ville vært mulig å se skjæret i mørket

Havarikommisjonen skriver også at værforholdene var gode, og at det med farvannets faste navigasjonsinstallasjoner ville vært mulig for en båtfører å holde en sikker kurs gjennom Lokkaren samt observere Lokkarskjæret i tide, selv i nautisk tussmørke.

MISTET LIVET: Eivind Olav Kjellbotn Evensen (43) var kommunepsykolog i Namsos. Evensen mistet livet 1. august i fjor, da han var på båttur med kjæresten Ingrid Aune. Foto: PÅL MORTEN SKARET / NAMDALSAVISA / NTB scanpix
MISTET LIVET: Eivind Olav Kjellbotn Evensen (43) var kommunepsykolog i Namsos. Evensen mistet livet 1. august i fjor, da han var på båttur med kjæresten Ingrid Aune. Foto: PÅL MORTEN SKARET / NAMDALSAVISA / NTB scanpix Vis mer

«Hastigheten var høy i forhold til farvannets beskaffenhet og tiden på døgnet. Dette begrenset muligheten til å oppfatte hindringer og korrigere i tide», skriver Havarikommisjonen.

Politiet har tidligere henlagt saken ettersom de ikke kunne fastslå årsaken til ulykken.

Det var natt til 1. august i fjor sommer at ulykken inntraff, da fritidsbåten med Aune og kjæresten Eivind Olav Evensen om bord, kjørte på et skjær. De to ble først betegnet som alvorlig skadd, og ble fraktet med båt til land før de ble fløyet til sykehus med luftambulanse.

Evensen ble erklært død da han ankom sykehuset, mens Aune døde av skadene noe seinere.

Et politisk talent

Aune var en av Arbeiderpartiets største politiske talenter og ble valgt til ordfører i hjemkommunen Malvik da hun var bare 29 år gammel.

Hun har også hatt en rekke verv i AUF og Arbeiderpartiet, og jobbet tett med Espen Barth Eide da han var utenriksminister.

Da hun ble begravet i Hommelvik kirke 13. august i fjor var det en tydelig preget Ap-leder som talte.

SE TV: Varaordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian, sørger over tapet av venn og kollega Ingrid Aune. Reporter: Jørgen Gilbrant. Foto/video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi minnes dette igjen: Vi må leve mens vi kan. Hegne om de gode øyeblikkene. Stå sammen og ta vare på hverandre. Ingrid levde virkelig mens hun levde, og hun tok vare på dem rundt seg.

- Vi skulle gjerne ønsket, Ingrid, at vi kunne ta vare på deg også. Men det kunne vi ikke, sa Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!