Derfor kan Trump bli gjenvalgt:

- Favoritt til å vinne

«Ingen» trodde han kom til å bli president. Nå har Donald Trump så gode kort på hånda at ingen tør å avfeie ham.

GJENVALG: President Donald Trump bekreftet natt til onsdag at han stiller til gjenvalg. Video: CNN. Vis mer

Hvis du trodde det var sikkert at USAs president Donald Trump forsvinner fra Det hvite hus etter presidentvalget i 2020, tro om igjen.

Det er budskapet til to norske USA-eksperter før den amerikanske valgkampen for alvor drar seg til. Begge ser det som sannsynlig at Trump kan bli den 14. amerikanske presidenten i historien som får sitte to sammenhengende perioder.

Én av dem mener sågar at Trump har best vinnersjanser.

- Jeg mener han er favoritt til å vinne, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen (UiB).

Teoretisk modell

Han baserer seg på en teoretisk modell som legger vekt på særlig to faktorer:

  1. At man som sittende president har et overtak.
  2. At man har et overtak når økonomien er god.

Begge deler er tilfellet nå, og det var basert på samme teoretiske modell at Mjelde, som en av få USA-eksperter, mente at republikanerne i 2016, da ved Donald Trump, hadde 85,3 prosents sjanse for seier.

Da var det igjen økonomien, som da var dårligere, og regjeringsslitasje som var de viktigste årsakene til den høye prosenten.

Mjelde tar likevel forbehold.

- Dette er en teoretisk modell som ikke vil gjelde for evig og alltid, sier han.

- God sjanse

Seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) er ikke like komfortabel med å gi Trump favorittstempelet.

MUELLER-RAPPORTEN: Donald Trump håper ingen president må gå gjennom det han har gått gjennom i forbindelse med den mye omtalte Mueller-rapporten. Video: CNN. Vis mer

- Han har en rimelig god sjanse til å vinne, men ikke noe mer, sier Melby.

Han peker på de kontinuerlige meningsmålingene over amerikanernes tilfredshet med jobben presidenten gjør.

- Han ligger i gjennomsnitt på 42 og 43 prosent. Det er i utgangspunktet for lavt til å sikre gjenvalg. Under normale omstendigheter bør du ha minst 50 prosent, men ting er ikke normalt rundt Trump, legger han til.

Trumps person og andre omstendigheter er hvorfor USA-eksperter nekter å avfeie den sittende presidentens vinnersjanser i 2020.

Flere Trump-kort

Begge ekspertene er enige i at de sterkeste korta Trump har på hånda, er det faktum at han er sittende president og at økonomien i USA, tilsynelatende, er veldig god.

TIL ANGREP PÅ HILLARY: Donald Trump mener han hadde blitt satt i den elektriske stolen om han slettet e-poster, slik Hillary Clinton angivelig gjorde. Video: CNN. Vis mer

- Som sittende president har du mulighet til å spille på en del ting som motkandidatene ikke har. Da kan du endre på dynamikken i valgkampen, sier Melby om hvorfor presidentembetet gir Trump en fordel.

At man stemmer med lommeboka, er grunnen til at USAs økonomi, med vekst og historisk lav arbeidsledighet, er en annen fordel.

En annen fordel er støtten Trump nå har innad i eget parti, i motsetning til før valget i 2016, poengterer Mjelde.

Republikanernes tilfredshet med Trump er på rekordhøye nivåer. Innad i partiet er han mer populær enn det republikanske fyrtårnet Ronald Reagan noensinne var.

- I 2016 var det jo lenge bare Trump, hans «itchy Twitter-fingers» og to andre. Da drev han valgkamp mot både Demokratene og eget parti i lang tid. Nå har han hele det republikanske partietablissementet med seg, med sine formidable organisatoriske og finansielle ressurser, sier Mjelde.

- Apokalyptisk

UiB-forskeren tror at Trumps valgkamp vil bære preg av valgkampen han drev i 2016.

- Både mediene og politikere må danse etter Trumps pipe, fordi ingen har funnet en måte å unngå Trumps dominans på, sier Mjelde.

Like fullt - valgkamp er valgkamp.

- De dreier seg om løfter om forandring, og det har de gjort siden Andrew Jacksons (USAs sjuende president) tid. Forskjellen blir enda mer apokalyptisk retorikk fra begge parter enn i 2016, sier Mjelde.

Han tror valgkampen vil preges av mye drittkasting.

- Mester i drittkasting

Grunnene til det er mange, men de viktigste er, ifølge Mjelde:

  • For å så tvil om motstanderen egenskaper og kvalifikasjoner som kandidat.
  • For å oppildne like mye som å informere.
  • For å skille seg ut fra mengden.

- Dette fører til harde personkarakteristikker, teatralske tilstander med overdreven retorikk som passer til overskrifter. Hver stein må snus i forsøket på å vippe i valget i ens favør, sier Mjelde.

Men IFS-seniorforsker Melby advarer Trumps kommende motkandidat fra Demokratene om å la seg lokke inn i en kamp hvor drittkasting er det fremste våpenet.

- Donald Trump er en mester i drittkasting, og det vet alle, men det er ikke lett å sitte stille i båten når du blir hivd dritt etter. Republikanerne som lot seg lure med på dette i nominasjonskampen, gikk dukken alle sammen, en etter en, sier Melby.

Oppskrift: Å slå Trump

For å slå Trump må den demokratiske kandidaten i tillegg engasjere flere enn det Hillary Clinton gjorde i 2016, og samle koalisjonen av velgere som forhenværende president Barack Obama klarte å oppildne i 2008 og 2012.

- Trump hadde aldri klart å slå Obama. Spørsmålet er hvorvidt Demokratene klarer å samle seg rundt en kandidat som skaper tilstrekkelig engasjement, sier Melby, og legger til:

- Usikkerhetsmomentet er hvor stort anti-Trump-engasjementet er.

Hvor stort dette er, er vanskelig å måle. Tilfredshet-målingene sier én ting, men Trumps trumfkort kan veie opp for manglende støtte, ifølge Melby.

- Men det var fred og velstand i år 2000 også, sier IFS-forskeren, og sikter til demokraten Al Gores tap for George W. Bush.

VALGSJOKKET: Det lå lenge an til at Al Gore (t.h.) skulle ta over etter president Bill Clinton i 2000. Slik gikk det ikke. Foto: REX / NTB Scanpix
VALGSJOKKET: Det lå lenge an til at Al Gore (t.h.) skulle ta over etter president Bill Clinton i 2000. Slik gikk det ikke. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

President Bill Clinton hadde riktignok sittet i to perioder, med slitasjen det medfører, men at Gore var demokrat, var ikke så utslagsgivende, tror Melby.

- Amerikanerne orket ikke flere skandaler, og alt Clinton-surret. Økonomien gikk bra da også, så noe sier meg at det ligger noe mer her under overflaten. Men det får vi ikke svar på før valgdagen.