Omikron:

Fire tilfeller av omikron i Norge

Kort tid etter at Øygarden kommune varslet om to tilfeller av omikron-varianten, melder FHI at to nye tilfeller er oppdaget blant reisende til Gardermoen.

FØRSTE TILFELLER: Øygarden kommune har fått påvist de første tilfellene av omikron. Foto: NTB
FØRSTE TILFELLER: Øygarden kommune har fått påvist de første tilfellene av omikron. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er påvist to tilfeller av omikron-smitte i Øygarden kommune. Dette skriver kommunen i en pressemelding onsdag formiddag.

Begge de to personene som er smittet har vært på reise i Sør-Afrika. De ankom Norge 20. november.

Ordfører i Øygarden sier at kommunen tar det på største alvor.

- Vi har hatt kontakt med FHI siden helgen, og det er tatt ekstra forholdsregler når det gjelder de som er smittet av omikron-varianten, sier ordfører Tom Georg Indrevik.

Kort tid etterpå varsler FHI at ytterligere to tilfeller er påvist hos reisende til Gardermoen. Foreløpige analyser indikerer at disse er smittet med omikron-varianten, skriver FHI i en pressemelding.

På karantenehotell

To av personene skal kommet med fly fra Sør-Afrika og begge befinner seg nå på karantenehotell og får oppfølging av kommunelegen. De to har kun hatt milde symptomer og ikke hatt behov for sykehusinnleggelse.

De har reist fra Sør-Afrika til Norge på to ulike fly mellom 26. og 28. november, opplyser FHI.

- Disse personene har ankommet Gardermoen med fly, og ble testet med både hurtigtest og PCR-test. Personene testet positivt på hurtigtestene, og har siden sittet isolert på karantenehotell, sier kommuneoverlege Einar Borud til Dagbladet.

Han legger til:

- Det finnes en egen fløy for dem som får påvist covid-19, og hvor det er mistanke om omikronvarianten, på karantenehotellet. Der har disse personene sittet i isolasjon, og har ikke vandret blant folk i Ullensaker-samfunnet.

En tredje prøve tatt i går, skal enda ikke ha ankommet FHI.

- Vi venter bekreftende sekvenseringsresultater i løpet av arbeidsdagen i dag, men basert på screeningresultatet ved FHI så er prøvene sannsynlige tilfeller med omikron. Vi har tett kontakt med kommunelegen i Ullensaker, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Line Vold.

Vurderer ytterligere tiltak

Som følge av det økende smittepresset har Øygarden kommune nylig innført påpud om munnbind, samt krav om registrering av gjester på serveringssteder.

- Som en konsekvens av det generelt høye smittetrykket, vil kommunene innføre ytterligere smittervernstiltak, sier ordføreren.

Statsforvalteren i Vestland opplyser til Dagbladet at de er orientert om omikrontilfellene i Øygarden kommune, og at de følger situasjonen.

Seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus opplyser at de skal undersøke alle positive coronaprøver fra Øygarden som de har mottatt de siste dagene. Dette for å undersøke om det er flere tilfeller av omikronvarianten i kommunen.

Klokka 13 holder Øygarden kommune pressekonferanse om omikronviruset.

Se pressekonferansen på Dagbladet TV.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

- Som forventet

Frode Forland bekrefter at FHI har vært i kontakt i med Øygarden kommune.

- Dette er som forventet, sier fagdirektør Forland i FHI til Dagbladet.

- Det er jo slik at vi nå gjør særskilte tester for alle som har vært i de aktuelle landene. Er det noen som tester positivt for corona, går de til en spesial-PCR for å sjekke om det kan være omikron. Det blir da videresendt til helgenomsekvensering, fortsetter han.

Fagdirektøren er ikke overrasket over nyheten.

- Vi ser at flere land har rapportert dette. Både Sverige og Danmark i går. At det nå har kommet til Norge er som forventet. De er jo i karantene, som de skal være, så dette er ikke nødvendigvis et uttrykk for at vi har et stort problem nå, men dette er noe vi følger tett og nøye med på. Det betyr at vi må ha gode tiltak på grensene nå, for prøve å utsette en for rask import av dette.

- Forsterker behovet

- Det er ikke overraskende at vi nå har fått påvist de første tilfellene av Omikron-smitte også i Norge. Sammen med FHI og HOD vil nå følge situasjonen nøye framover, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

FHI og Helsedirektoretat vil løpende gi råd til de berørte kommunene om hvordan situasjonen skal håndteres videre framover.

Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand sier informasjonen om de to tilfellene er viktig.

- Jeg har sett at kommunen er i kontakt med FHI, og det er nettopp slik vi ønsker at det skal være, ettersom de er det fremste organet for smittevern på nasjonalt nivå. Det er en viktig opplysning for oss at det har blitt påvist to tilfeller av omikronvarianten i Øygarden kommune, og dette forsterker behovet for å diskutere eventuelle smitteverntiltak i Bergen-regionen og fylket ellers, sier Stensvand til Dagbladet.

- Står ovenfor ukjent situasjon

- Det er åpenbart at dette vil skape et informasjonsbehov for de andre kommunene i fylket, og vi har planlagt et møte i morgen som skal omhandle pandemien. Videre må vi vurdere om det er behov for å gå ut med informasjon til kommunene på et tidligere tidspunkt. Kommunene følger med i mediene og andre informasjonskanaler, så jeg frykter ikke at kommunene ikke er klar over situasjonen.

Fylkesberedskapssjefen sier kommunene har utvist klokskap og fulgt med under hele pandemien.

- Nå har det skjedd en omdreining. Vi står overfor en ukjent situasjon hvor vi plutselig mangler kunnskap igjen. Inntil vi får mer kunnskap om omikronvarianten og hva spredning av den vil bety, så må vi diskutere om det er aktuelt med flere tiltak på regionalt nivå eller om vi bør heve beredskapen, sier Stensvand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer