Corona

- Kan stoppe skolesmitte

Luftfilter og ventilasjon kan forhindre at mange blir smittet i skolen, mener smittevernekspert. - Bør vurderes ved dårlig ventilasjon, svarer FHI.

KRISE: Bemanningssituasjonen er presset på grunn av smitte og karantene i skolene. Foto: NTB
KRISE: Bemanningssituasjonen er presset på grunn av smitte og karantene i skolene. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Smittespredningen herjer i de norske skolene. Bemanningssituasjonen er presset, og i et forsøk på å stoppe smitten innførte regjeringen gult nivå i barne- og ungdomsskoler, samt rødt nivå i videregående skole.

En løsning på problemet kan være bruk av luftfiltre og å forbedre ventilasjonen, mener Jörn Klein, professor i mikrobiologi, epidemiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.

- God ventilasjon, så enkelt som å åpne dør og vindu samtidig, ville bidratt til at våre barn blir utsatt for mindre smitte når de er på skolen, sier han.

Han er kritisk til at FHI ikke har framhevet viktigheten av god ventilasjon før slutten av året, slik de gjorde i siste faganbefaling til regjeringen i starten av desember.

- Hvis regjeringen hadde lagt inn ressurser for å bygge ut bedre ventilasjon og lufting i offentlige bygg, som skoler, tror jeg at vi kunne ha unngått mange smittetilfeller i Norge, sier han.

Investert i luftfiltre

WHO har flere ganger gjentatt sitt råd om hyppig ventilasjon og flere land har tatt rådet til seg.

Den tyske regjeringen investerte over fem milliarder kroner i 2020 for å forbedre ventilasjonssystemer i offentlige bygninger, inkludert skoler. Det ble beskrevet av daværende kansler Angela Merkel som «de billigste og mest effektive tiltakene» for å begrense covid-spredning, ifølge The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.