FHI:

Leverer innspill som kan endre strategien

Folkehelseinstituttet har de siste ukene jobbet med å avklare om vaksinestrategien skal endres og at områder med høyt smittetrykk skal prioriteres i vaksinekøen.

HAR VURDERT: Folkehelseinstituttet leverer tirsdag sine innspill til Helse- og omsorgsdepartementet i vurderingen av om Norges vaksinestrategi skal endres. Foto: Jil Yngland / NTB
HAR VURDERT: Folkehelseinstituttet leverer tirsdag sine innspill til Helse- og omsorgsdepartementet i vurderingen av om Norges vaksinestrategi skal endres. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 74 900 +396
mutantsmittet1 630
døde 633 +1
påvist smittet 117 000 000+346.6K
døde 2 590 000 +5.2K
Se mer

Tirsdag leverer instituttet sine innspill til Helse- og omsorgsdepartementet.

- Vi leverer et innspill til departementet om geografisk skjevfordeling i dag. Det blir offentlig når departementet har tatt en beslutning, opplyser overlege Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet.

Vurderer virkningen

Aavitsland sier FHI i arbeidet har sett nærmere på hvordan en slik fordeling vil påvirke coronasituasjonen i Norge.

- Vi vurderer og forsøker å beregne hvordan geografisk skjevfordeling vil påvirke epidemien og antallet som må legges inn på sykehus eller dør.

NY STRATEGI: Helsebyråd i Oslo håper FHI gjør endringer i vaksinestrategien når den tas opp til revurdering. Video: NTB Vis mer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet sier til Dagbladet at ettersom det er FHI som er ansvarlige for vaksineprogrammet, så kommer det ikke noe eget svar fra Helsedirektoratet i denne saken.

- Vi har dog deltatt i forarbeidet, skriver han i en SMS.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet i 13-tida tirsdag at departementet foreløpig ikke har mottatt svaret fra FHI.

- Dette er en viktig sak som berører mange, og regjeringen vil gjøre en grundig vurdering av dette før vi tar en beslutning. Når det blir, må vi komme tilbake til, sier han videre.

Krever Oslo-prioritet

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo har flere ganger krevd at Oslo skal få en større andel av vaksinedosene. Også flere ordførere i Oslo-området har bedt om at hovedstaden og områdene rundt blir prioritert. Tidligere i februar sendte styret i Oslo-regionen, som omfatter 65 kommuner, et brev til Stortinget der de ba om hjelp.

- Jeg synes det er rart at Oslo, som i tre måneder har vært sosialt nedstengt og i tillegg har den høyeste smittefaren, ikke skal prioriteres i vaksinekøen nå som sykehjemsbeboere og de eldste i befolkningen snart er blitt vaksinert rundt om i landet, sa Johansen til Dagbladet i slutten av januar.

Tre uker seinere har Oslo hatt en økning i smitte, og det siste døgnet er det registrert ytterligere 115 coronasmittede i hovedstaden.

Helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland holder pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag klokka 14.

Status vaksinasjon Full oversikt

377 566 (7.0%)i Norge har fått dose nr 1
200 675 (3.74%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer