Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Om man fjerner all kommunikasjon fra saken, da er det ikke mye igjen. Da er det bare Cappelens forklaring igjen

De 1500 sms-ene som ble sendt mellom Cappelen og Jensen er ikke egnet som bevis i det hele tatt, mener forsvarer.

TILTALTE: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug /
TILTALTE: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I rettssakens aller siste dag har forsvarsadvokat Arild Holden nå startet sin prosedyre. Han overtar stafettpinnen etter kollega John Christian Elden som hevder Gjermund Cappelen har fortalt et eventyr, og at Eirik Jensen bør få null dager straff.

Holden retter fokus over på Cappelens hukommelse. Hasjbaronen har tidligere blitt beskrevet som en mann med en elefanthjerne - blant annet av Jensen selv.

- Husket ikke

Men Holden mener ikke det nødvendigvis stemmer, og viser til at Cappelen ikke husket noen tekstmeldinger før han ble forelagt dem i avhør.

- Jeg er utrolig skeptisk til måten denne saken er etterforsket på, og da særlig i startsfasen. Cappelen husket ingenting før han fikk se bevismateriale, sier Holden.

Totalt er mer enn 1500 sms-er blitt sendt mellom de to tiltalte.

- Hva om man fjerner all kommuniskasjon fra saken? Da er det ikke mye igjen. Da er det bare Cappeles forklaring igjen. Det sier noe om hvor viktig forståelsen av denne kommmunikasjonen er, sier Holden, som fortsetter:

- Og tolkningen er viktig fordi dersom kommunikasjonen omhandler noe sosialt, forretningsmessig eller noe om informantvirksomhet - for da er jo Jensen uskyldig.

PÅSTAND: Spesialenheten legger ned påstand om 21 års fengsel for Jensen. Slik begrunnes påstanden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Håper på strafferabatt

- Jeg kan ikke se, etter min beste evne, at bevis som ligger i kommunikasjon mellom Cappelen og Jensen er egnet til noe som helst, sier forsvareren.

Holden ber retten huske på at Cappelen kan ha en egen-agenda:

- Tema her i retten er Cappelens tolkninger, ikke hvem som helst sine tolkninger. Og Cappelen sitter midt i dette og håper på strafferabatt.

Forsvarsadvokaten tilføyer at han mener det ikke er noe i sms-ene som underbygger tiltalen mot Jensen.

- Det må tvilsomme tolkninger til. Det at man må inn i en tolkningsprosess, så er man i en tvilsverden. Da må man være forsiktig. Da kommer strafferettens krav om forsiktighet inn, sier han.

- Sjargong

Deretter tar Holden opp flere konkrete meldinger som er sendt mellom de to tiltalte i denne straffessaken, blant annet den mye omtalte solfaktormeldingen.

- Jeg tror det er sjargong. Det er fint, sol, det er en melding om at ting er bra, sier Holden.

Jensen er tiltalt etter straffeloven paragraf 162 for medvirkning til innførsel av narkotika under særdeles skjerpende omstendigheter - strafferamme på 21 år og straffeloven paragraf 276 b for grov korrupsjon - strafferamme på ti år. Han nekter straffskyld.

Hele Norges coronakart