Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju drept og rundt 50 skadd i terrorangrepet i London

Minst seks personer er døde etter angrepene i London lørdag kveld.

LIVREDDE: I videoen hører du flere skudd bli avfyrt, før mennesker begynner å løpe for livet. Amatørvideoen er filmet fra en leilighet i nærheten av Borough Market da politiet skal ha aksjonert. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju personer ble drept og rundt 50 skadd i terrorangrepet i London lørdag kveld. Tre mistenkte terrorister er skutt og drept av politiet. Det opplyser visepolitimester Mark Rowley ved Scotland Yard under en pressekonferanse like før klokka 05.00

- På dette tidspunktet mener vi at seks personer er døde i tillegg til de tre angriperne som ble skutt og drept av politiet, sier Rowley, som også er leder for det britiske antiterrorpolitiet.

Bevæpnet politi konfronterte de tre mistenkte gjerningsmennene ved Borough Market, der alle tre ble skutt og drept under åtte minutter etter at politiet hadde fått de første meldingene om hendelsen lørdag.

- De mistenkte gjerningsmennene hadde på seg noe som så ut som bombevester. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at vestene ikke var ekte, opplyser politiet i en uttalelse.

Politiet opererte først med 20 skadde, men dette tallet ble oppjustert til 30 av Londons ambulanse-tjeneste ved 5.30-tida, melder nyhetsbyrået AP. I morgentimene lørdag ble det ytterligere oppjustert til 48.

Meide inn i folkemengde

Det hele startet ved London Bridge klokka 22.08 lokal tid lørdag kveld.Livredde fotgjengere løp for livet da en varebil pløyde inn i en folkemengde ved London Bridge i den britiske hovedstaden.

Kort tid etter meldingene om angrepet rykket politiet ut til et knivangrep i Borough Market, som ligger like ved.

Politiet bekreftet natt til søndag at de mener det dreier seg om et nytt terrorangrep. BBC meldte tidlig at politiet var på jakt etter tre gjerningsmenn, men søndag morgen sier altså politiet at de mener de har tatt alle de involverte terroristene.

Angrepet skjer under to uker etter at 23 mennesker ble drept av en selvmordsbomber i Manchester og litt over to måneder etter at fire personer ble drept i Westminster-angrepet i London.

- Traff fem eller seks

LONDON: CNNs Nic Robertson befinner seg like i nærheten av London Bridge der han rapporterer om løpende mennesker, ambulanser, kaos og frykt. Et kjøretøy skal ha meid inn i en gruppe mennesker på London Bridge sent fredag kveld. Video: CNN Vis mer

BBC-reporter Holly Jones var på London Bridge da hendelsen skal ha skjedd. Hun sier at varebilen trolig kjørte i 80 km/t og at det satt en mann i førersetet.

- Bilen svingte rett forbi meg, før den traff fem eller seks personer. Den traff rundt to personer foran meg og så tre bak meg, sier hun til sin egen arbeidsgiver, ifølge The Guardian.

Varebilen var på vei fra sentrum mot sørsiden av elva. BBCs reporter opplyser å ha sett politiet legge en mann i bar overkropp i håndjern.

Forsvarte seg med stoler og flasker

Kort tid etter kom de første meldingene fra en rekke øyevitner, som beskrev et knivangrep ved Borough Market. Politiet bekrefter at det ble løsnet skudd på stedet, som er et populært uteområde like ved London Bridge.

Flere vitner melder om et knivangrep på den populære restauranten «Black and Blue» i Borough Market. Samtidig beskriver The Guardian scener der folk har forsøkt å forsvare seg ved å kaste stoler, flasker og glass på gjerningspersonene.

Politiet melder at deres hovedprioriteten er å få folk i sikkerhet og ut av de berørte områdene. De ber samtidig folk om å løpe vekk fra stedene, gjemme seg og ringe politiet når det er trygt.

Ikke melding om skadde nordmenn

Utenriksdepartementet sier til NTB at de ikke har mottatt noen meldinger om at norske statsborgere har vært direkte involvert i hendelsene i London.

- Norske borgere som befinner seg i London oppfordres til å følge de råd og anvisninger som gis av britiske myndigheter. Norske borgere i området oppfordres også til å melde fra til sine nærmeste pårørende, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB.

DRAMATISK AKSJON: Politiet aksjonerte mot en bar like i nærheten av London Bridge etter at en bil braste inn i en folkemengde på brua lørdag kveld. Politistyrker skrek og ropte at folk skulle legge seg ned på gulvet. Video: CNN Vis mer

Ambassaden i London følger situasjonen fortløpende, ifølge UD.

Falsk alarm i Vauxhall
Bekreftelsen om skyting ved Borough Market kom kort tid før London-politiet meldte om en utrykning til en tredje hendelse. Dette i Vauxhall-området - sør i London.

Det tredje området ligger langt unna London Bridge og Borough Market.

Like før klokka 02.00 bekrefter politiet at hendelsen i Vauxhall-området er en knivstikking, og skriver at det ikke har noen sammenheng med hendelsene ved London Bridge og Borough Market.

- Behold roen, men vær på vakt. Vi bruker alle våre ferdigheter og ressurser på hendelsene ved London Bridge, Borough Market og Vauxhall, skriver London-politiet på Twitter klokka 01.03.

- Gjør hva vi kan for å hjelpe

The Guardian skriver at både Theresa May, Storbritannias statsminister, og Donald Trump, USAs president, følger løpende med på situasjonen.

- Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å hjelpe London og Storbritannia, skriver presidenten på sin Twitter-konto.

Labour-leder Jeremy Corbyn beskriver på sin side hendelsene som «brutale» og «sjokkerende».

Hele Norges coronakart