Coronavaksinering:

Sykehus vaksinerer ledere på hjemmekontor

Tall Dagbladet har hentet inn, viser blant annet at Oslo Universitetssykehus prosentvis har vaksinert en større del av ledelsen og administrasjonen enn av helsefagarbeiderne. Det fører til misnøye ved sykehuset, blir Dagbladet fortalt.

FÅ VAKSINERTE: Fortsatt har de fleste sykepleierne og helsearbeiderne ved OUS ikke mottat coronavaksine. Samtidig har en større prosentandel av ledelsen enn helsefagarbeiderne foreløpig blitt vaksinerte. Illustrasjonsfoto: Foto: Gorm Kallestad / NTB
FÅ VAKSINERTE: Fortsatt har de fleste sykepleierne og helsearbeiderne ved OUS ikke mottat coronavaksine. Samtidig har en større prosentandel av ledelsen enn helsefagarbeiderne foreløpig blitt vaksinerte. Illustrasjonsfoto: Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

- Vi er ikke nødvendigvis enig i hvordan ledelsen har prioritert, sier foretakstillitsvalgt i Fagforbundet Sykehus og Helse, Bjørn Wølstad-Knudsen til Dagbladet.

Ved landets største sykehus er fortsatt 75 prosent av de ansatte uvaksinerte. Svært mange av disse har nær pasientkontakt, noe Dagbladet har kjennskap til at skaper bekymring hos flere.

Tall Dagbladet har fått innsyn i, viser blant annet at over seks ganger så mange i ledergruppen er vaksinert enn helsefagarbeidere ved Oslo Universitetssykehus.

Sykehuset kan heller ikke utelukke at vaksinerte innen ledelse og administrasjon har sittet på hjemmekontor.

VAKSINERING: Espen Nakstad svarer på spørsmål om corona-situasjonen, og gjennomgår prioriteringslisten for vaksinering. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Ujevnt fordelt

I tallene over OUS' vaksineprioriteringer den 19. februar var det prosentvise antallet som er vaksinerte er over dobbelt så høyt blant ansatte i administrasjon og ledelse, enn den var blant helsefagarbeidere.

Mens sju prosent av ansatte i ledelse og administrasjon var vaksinerte, var dette tallet tre prosent av helsefagarbeidere. For legene var tallet 25 prosent, mens det for sykepleierne var 17 prosent.

En måned seinere har samtlige grupper ansatte hatt en relativ økning. Også ledelsen.

I tallene fra 12. mars ser man at 13 prosent av ledelsen og administrasjonen er vaksinert, mens ti prosent av helsefagarbeiderne nå er vaksinert. Det prosentvise tallet for vaksinerte sykepleierne ved OUS ligger nå på 33.

De siste tallene fordeler seg slik:

Administrasjon/ledelse: 471 av 3588 er vaksinert. (13 prosent)
Pasientrettede stillinger: 302 av 2856 vaksinert. (11 prosent)
Leger: 1169 av 2856 er vaksinert. (41 prosent)
Psykologer: 29 av 407 er vaksinert. (7 prosent)
Sykepleiere: 2494 av 7655 er vaksinert. (33 prosent)
Helsefagarbeider/hjelpepleier: 73 av 741 er vaksinert. (10 prosent)
Diagnostisk personell: 568 av 2079 er vaksinert. (27 prosent)
Drifts/teknisk personell: 134 av 1875 er vaksinert. (7 prosent)
Ambulansepersonell: 557 av 758 er vaksinert. (73 prosent)
Forskning: 65 av 1152 er vaksinert. (6 prosent)
Oslo sykehusservice (renholdere, portører osv.): 197 er 3784 vaksinert. (5,2 prosent)

- Tall fra midten av februar viser at 252 fra administrasjonen/ledelse er vaksinert. Hva er begrunnelsen for dette?

- Enten fordi de lederne har kliniske oppgaver i tillegg til administrasjon og ledelse, eller fordi det er ekstra behov for oppfølging av ansatte i en periode med større utfordringer og belastninger enn vanlig. Eller fordi de har en spesialkompetanse som er vanskelig å erstatte og/ eller jobber i regionale og nasjonale funksjoner som vanskelig kan tas over av andre, svarer kommunikasjonsrådgiver ved OUS, Ivar Greiner, i en e-post til Dagbladet.

- Hvilke av disse gruppene i administrasjon og ledelse har sittet i hjemmekontor i 2021?

- OUS fører ingen oversikt over hvor ansatte gjør jobben sin. Det vil helt sikkert kunne være slik at enkelte som har blir vaksinert har vært på, eller seinere endt opp på, hjemmekontor. Dette spiller i praksis derimot faktisk ikke så stor rolle. Når hensikten med vaksinering er å sikre funksjoner er det derfor ikke så viktig hvor den ansatte faktisk utfører jobben som man kanskje skulle tro, skriver Greiner.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette må til for at pandemien avtar. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Har hatt innsigelser

Bjørn Wølstad-Knudsen er foretakstillitsvalgt i Fagforbundet Sykehus og Helse. Han sier til Dagbladet at de har hatt innsigelser på vaksineprioriteringen, men ikke har fått bli med i vaksinasjonsgruppen.

- Vi har krevd å bli med i vaksinasjonsgruppen, der er vi ikke representert. Vi har hatt noen innsigelser på hvordan prioriteringene har vært. Vi er ikke nødvendigvis enig i hvordan ledelsen har prioritert og har bare tidvis fått mulighet til å uttale oss. Da kommer vi i etterkant hele tiden, sier Wølstad-Knudsen.

Han mener Fagforbundet burde hatt mer oversikt over og innvirkning på sykehusets vaksineprioriteringer.

- Den statistikken vi har fått synes jeg er veldig dårlig satt opp. Jeg antar at de 471 lederne som er vaksinert er prioriterte ledere ute i avdelingene. Da kan det være et berettiget tall, men det er noe vi tror, for vi har ikke oversikten.

Han reagerer spesielt på at andre yrkesgrupper på sykehuset, som ligger i Oslo Sykehusservice, har så få vaksinerte. Det er blant annet portører og renholdere som beveger seg mye rundt og har mange pasientkontakter.

- Økende bekymring

Svein Erik Urstrømmen er foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved OUS. Han understreker at det absolutt viktigste er å få økt tilgang på vaksiner i Norge.

- Sykehusledelsen og dem som jobber med beredskap har forsøkt å gjøre en best mulig vurdering av hvem som er kritisk personell. AstraZeneca-pausen skaper en kjempeutfordring for sykehuset. Det er økt smitte i vårt område og det kommer et større antall pasienter inn som belaster sengepostene og intensiven, sier Urstrømmen.

- Er det fornuftig å vaksinere sju prosent av administrasjonen på et tidspunkt 17 prosent av sykepleierne var vaksinert?

- Jeg kan ikke uttale meg skråsikkert, men vurderingene er gjort ut fra faglige vurderinger. OUS-ledelsen har gjort den vurderingen og hatt mange diskusjoner om hvem som skal vaksineres først. De har også fått innspill fra tillitsvalgte underveis. Det hadde kanskje vært annerledes hvis man hadde hatt flere tilgjengelige vaksiner.

Urstrømmen legger til at de nå ser en økende bekymring blant sykepleierne for situasjonen med økende smitte og pasienter.

- Nå er det sånn at 20 prosent av ansatte ved OUS er vaksinert og bekymringen blant mine medlemmer har økt de siste 2-3 ukene.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer