- Han tapte i Real Madrid

Kjetil Rekdal mener uttalelsen «Har vi plass til ham?» er blitt misforstått. Men han er klar på at Martin Ødegaard må ta mer plass. HamKam-treneren tror 22-åringen tapte krigen i det interne hierarkiet i Real Madrid.

UNDER PRESS: Kaptein Martin Ødegaard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDER PRESS: Kaptein Martin Ødegaard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Latvia - Norge, klokka 18.00 på TV 2

RIGA (Dagbladet): Martin Ødegaard (22) og Norge forbereder kveldens VM-kvalifisering mot Latvia i Riga. Humøret var på topp under treninga på Daugava Stadium i går kveld.

Med seier over Latvia - og Gibraltar tirsdag - kan det se svært lyst ut i gruppa. I beste fall kan Norge reise ned til et kokende Istanbul 8. oktober og møte Tyrkia som gruppeleder.

Men Rekdal vil se kaptein Ødegaard i en langt mer toneangivende rolle.

TELLER NED: Martin Ødegaard og Norge møter Latvia klokka 18.00. Her fra gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TELLER NED: Martin Ødegaard og Norge møter Latvia klokka 18.00. Her fra gårsdagens trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Mot Nederland (1-1 onsdag) var han omtrent ikke borti ballen før det hadde gått en time. Kreativiteten hans er langt over kreativiteten til andre på laget. Da er det utrolig viktig at vi får ham involvert i spillet, sier Rekdal til Dagbladet.

Han mener det er lenge siden Ødegaard har spilt godt på landslaget. At han i sommer også måtte kaste inn håndkleet i Real Madrid - den største klubben av alle - er et prestisjenederlag, mener mange.

Ødegaard vil selv ikke si så mye om overgangen til Arsenal, annet enn at «alt han har registrert i spanske medier i det siste er feil». Han ønsker mer stabilitet og spilletid.

HAMKAM-BOSS: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB
HAMKAM-BOSS: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Rekdal sier:

- I Real Madrid møtte han voksne spillere i Toni Kroos og Luka Modric. Holdningen der er: «Vi vet at du er en fantastisk spiller, men du får ikke ta min plass.» Jeg tror Ødegaard tapte krigen i hierarkiet. Han kom seg ikke opp gjennom det siste nåløyet. Og da var det riktig å bytte klubb. Ellers hadde han blitt sittende på benken i hele høst.

Rekdal understreker at Ødegaard har enorme kvaliteter når han er på sitt beste. Men når avstanden mellom forventninger og det du ser blir for stor, kommer kritikken. Det mener HamKam-treneren bare er en naturlig del av fotballen.

- De andre spillerne kan ikke bare gi ham ballen og så slår han en støttepasning, påpeker Rekdal.

- Han må gjøre mer av det han gjorde da han satte i gang Erling Braut Haaland i forkant av stolpeskuddet mot Nederland. Han må ta mer risiko når han har ballen. Han kan åpne opp motstanderne med pasningene sine.

Rekdal fortsetter:

- Det er da jeg stiller spørsmålet: Hvilke plass skal vi putte ham på? Det går mer på det enn at jeg vil bytte ham ut. Det handler ikke om det i det hele tatt. At Ødegaard er en styrke for Norge når han har ballen mye, er det ingen tvil om.

- Føler du at uttalelsen din på VGTV - «Har vi plass til ham?» - er blitt misforstått?

- Ja, litt, egentlig. Jeg stiller ikke spørsmål ved om han må ut av laget. Det går mer på hvor vi har plass til ham. Hvor skal han spille? Mot Nederland ble han plassert på høyrekant. Der har vi sett han er blitt borte i altfor mange kamper.

Men:

- Vi må finne en gyllen middelvei. Hvis vi kjører på med Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard, kan vi bli veldig åpne bakover.

HÅP: VM-drømmen lever fortsatt for fotballandslaget. Vis mer

- Hva tenker du om det du har sett av Ødegaard over tid på landslaget?

- Vi har ikke sett ham på sitt beste på lenge. Men det er ikke enkelt for ham heller. Det kan ha noe å gjøre med posisjonering på banen, spilletid og kvaliteten som er rundt deg. Vi skal være forsiktige med å gå løs på en spiller. Fotball er et kollektiv. Men han må ta mer plass. Jeg mener ikke at han skal begynne å peke og rope. Han må ta mer plass ved at han tar tak i ballen mer.

Rekdal mener uansett at Norge skal være stolt av at vi har fått fram profiler som Ødegaard, Haaland og Sander Berge.

- Martin er blodseriøs og trener mye. Han er veldig flink til å prate for seg. Haaland og Berge det samme. Vi har ikke fått fram villmenn som kjører Porsche og lager et stort nummer ut av seg selv. Vi har fått fram jordnære og fine gutter.

ÅPEN LØSNING: Daugava Stadium i Riga har en kapasitet på 10.000 tilskuere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPEN LØSNING: Daugava Stadium i Riga har en kapasitet på 10.000 tilskuere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Med maksimal uttelling kan Norge tar kontrollen over gruppa med seier over Latvia og Gibraltar. De andre topplagene møter hverandre de neste dagene og kan komme til å avgi poeng.

- Samtidig er det ikke sånn at vi kan reise til Latvia og hente tre poeng. Vi kan gå oss fast mot et fysisk og hardtarbeidende lag. Men i ni av ti tilfeller vinner vi kampen. Gibraltar skal vi slå ti av ti ganger, slår Rekdal fast.

SER LYST UT: Birger Meling og Ståle Solbakken møtte mediene i Riga i går kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SER LYST UT: Birger Meling og Ståle Solbakken møtte mediene i Riga i går kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

PS: Gruppevinneren går direkte til Qatar-VM neste år. Lag nummer to får muligheten til playoff.

VM-KVALIK

Tyrkia422012-78
Nederland421112-57
Montenegro42118-57
Norge42115-47
Latvia41127-84
Gibraltar40042-170
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer