Olof Palme-serien:

Netflix anmeldes for ærekrenkelse

«Den usannsynlige morderen» har fått mye kritikk etter premieren.

FÅR KRITIKK: Den svenske dramaserien «Den Osannolika Mördaren» på Netflix får kritikk for å antyde at Stig Engström, som spilles av Robert Gustafsson, står bak drapet på Olof Palme i 1986. Video: Netflix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

5. november var det premiere på serien «Den usannsynlige morderen» på Netflix. Den handler om drapet på Olof Palme, Sveriges tidligere statsminister, i 1986.

Svensk politi gikk i fjor sommer ut og utpekte den såkalte «Skandiamannen», Stig Engström, som gjerningspersonen. Han døde imidlertid i 2000, og saken med ham ble derfor henlagt.

Serien baserer seg på boka med samme navn, skrevet av Thomas Pettersson.

Det har i ettertid kommet mye kritikk mot serien. Den er blitt kalt «spekulativ» da det på ingen måte er dokumentert at Engström faktisk er drapsmannen. Det er blant annet aldri funnet noe drapsvåpen.

VGs anmelder, Morten Ståle Nilsen, mener serien er et karakterdrap på en avdød mann. Det er han ikke alene om, og saken er nå meldt inn til den svenske justiskansleren for ærekrenkelse. Det melder blant andre SVT. Justiskansleren er et organ under den svenske regjeringen, som blant annet etterforsker brudd på ytringsfriheten.

MORD: Her får du en av tidenes største drapssaker på 180 sekunder. Dette er mannen politiet mener drepte statsminister Olof Palme. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Netflix har riktignok en plakat i hver episode hvor de understreker at serien er en fiksjonalisering, og at Engström aldri er dømt for drapet.

- Serien gjør ikke krav på å fortelle sannheten eller presentere en løsning på saken, men er en fiktiv tolkning av teorien som førstestatsadvokat Krister Pettersson har presentert som den mest sannsynlige, har sjef for nordisk innhold i Netflix, Jenny Stjernströmer Björk, uttalt til Dagbladet.

I anmeldelsen står det ifølge nettstedet at Netflix bør kunne dømmes for ærekrenkelse av en død person, selv om serien er «fiksjonalisert».

«SKANDIAMANNEN»: Stig Engström var et av de første vitnene på plass etter drapet på Olof Palme, og er seinere utpekt som gjerningspersonen av politiet. Foto: Weine Lexius/EXP/TT/NTB
«SKANDIAMANNEN»: Stig Engström var et av de første vitnene på plass etter drapet på Olof Palme, og er seinere utpekt som gjerningspersonen av politiet. Foto: Weine Lexius/EXP/TT/NTB Vis mer

For at justiskansleren kan gå videre med saken er det et krav at den må ha allmenn interesse, eller at den som anmelder saken er en nær slektning. Hvem som har levert inn saken er ikke kjent.

Jurist Dag Wetterberg sier til SVT at det kan komme en domfellelse i denne saken, selv om det er uvanlig.

- Når man peker ut noen for et så alvorlig lovbrudd, og når det dessuten er vanskelig å bevise at det er sant, så er det jo ærekrenkelse. Og det blir, tror jeg, i så fall et grovt tilfelle. Så justiskansleren har i så fall en ganske god sak, sier han, og legger til:

- Det er en såpass graverende sak som har påvirket hele det svenske samfunnet over lang tid.

Netflix har foreløpig ikke kommentert anmeldelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer