KOMMENTARER

Eirik Jensen langer ut mot «det rigide systemet» for å redde seg selv

Briste eller bære.

VAR MED PÅ Å LAGE INFORMANTINSTRUKS: Det framstår rett og slett som om Jensen har vært med på å lage regler for andre som han aldri tenkte gjaldt for ham selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VAR MED PÅ Å LAGE INFORMANTINSTRUKS: Det framstår rett og slett som om Jensen har vært med på å lage regler for andre som han aldri tenkte gjaldt for ham selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Eirik Jensen er langt mer offensiv i vitneboksen nå enn det han var i Tingrettens behandling av saken mot ham. Den gang hadde han mange unnvikende, manglende og dårlige svar på påtalemyndighetens spørsmål om informantbehandling, telefoner og økonomi. Han hadde ikke lest noen sakspapirer, og var uforberedt på mye av det han ble spurt om.

Jensen og hans forsvarere har brukt tida fram til Lagmannsrettens behandling godt. Nå står han oppreist i retten og har svar på det meste. Jensen innrømmer regelbrudd og svarte inntekter, men går også langt i å kritisere systemet han blir holdt opp mot.

Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus har selv gjort utspørringen av Jensen disse første to dagene. Han borer i informantinstruksen, som klart sier at det skal være to politifolk på hvert eneste møte med informanter og at all informasjon skal registreres. Jensen var selv med på å utforme det første regelverket i oslopolitiet rundt dette, og i retten er det framlagt skriftlige forslag fra ham om utvidelse av instruksen.

Da Jensen begynte å jobbe opp mot kilder i kriminelle miljøer, fantes ikke disse reglene. Og som Anders Rasch-Olsens masteroppgave i politivitenskap fra 2009 viste, var det på den tida slik at de fleste informantbehandlere unnlot å registrere informanter og valgte å se bort fra mindre lovbrudd hos informantene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer