KYNISK: Gjermund Cappelen ofrer de og dem han mener er nødvendig, for å komme seg unna selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KYNISK: Gjermund Cappelen ofrer de og dem han mener er nødvendig, for å komme seg unna selv. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Gjedda i sivet

Eirik Jensens beskrivelse av Gjermund Cappelen er ganske treffende, skriver Martine Aurdal.

Kommentar

Gjedda er rovfisken som badende nordmenn frykter, med god grunn. Det er nemlig ikke vandrehistorier at den går til angrep når den kan.

Tirsdag kalte Eirik Jensen sin gamle informant Gjermund Cappelen for «en miljøinformant som ligger og vaker – som gjedda i sivet».

Gjermund Cappelen holdt onsdag sin frie forklaring, deretter begynte statsadvokat Alfheim sin utspørring. Storsmugleren var godt forberedt og framsto selvsikker i vitneboksen, han henviste stadig til konkrete bevis og kommende spørsmål. Forklaringen gikk nesten i helhet for åpne dører, og var konsistent.

Samtidig framstår Cappelen kald som en fisk – selv når han snakker om samarbeidspartneren som tok sitt eget liv i fengsel og om sin egen sønn, som har sittet i fengsel for å ha hjulpet faren. Cappelen innrømmer å ha vært egoistisk, men en slik grad av egoisme er sjelden å se. Selv om han sier det er «helt jævlig å tenke på at jeg har gjort det jeg har gjort mot familien», er det nesten utrolig.

Jensen kalte i sin forklaring Cappelen for «etterkrigstidas beste informant for Oslo-politiet», og han beskrev hvordan hasjsmugleren har gitt ham opplysninger helt siden de møttes første gang i 1993. Også Cappelen forklarte at han lot seg verve som informant første gang han møtte Jensen og spaneren Øystein Olsen.

HASJBARONENS FORKLARING: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal før en ny dag i retten. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer

Informasjonen fra Cappelen har noen ganger ført til pågripelser i større saker, andre ganger vært store og små puslespillbiter i politiets kartlegging av kriminelle miljøer. Dette er de to tiltalte enige om.

De er også enige om at de fikk et uvanlig tett forhold, og at Jensen stilte opp for Cappelen ved en rekke anledninger. Jensen fulgte ham til avrusing i inn- og utland, og ved tre slike anledninger lot han Cappelen bo hjemme hos seg selv.

Hasjbaronen hevder at de to samtidig har hatt et kriminelt samarbeid, der han har betalt politimannen 500 kroner per kilo hasj han har innført, helt siden 1993. Onsdag forklarte han at Jensen sa nei til tilbudet først, men så takket ja fordi han hadde dårlig råd. Totalt hevder Cappelen at han har betalt Jensen mellom 12,5 og 15 millioner kroner.

Selv skal storsmugleren ha omsatt narkotika for mer enn en milliard kroner og sittet igjen med minst 80 millioner. Cappelen har strødd om seg med penger, kjørt dyre biler og brukt hundretusener på klokker og feriereiser. Selv nå, som han påstår å være blakk, står han i retten ikledd ei Jacob Cohen-bukse til 3000 kroner.

De to tiltalte har levd svært ulike liv rent økonomisk. Jensen har mekket på bruktbiler og lånt tusenlapper til nødvendig vedlikehold hjemme. Han har helt sikkert ikke peiling på hva Jacob Cohen er eller hva ei slik bukse koster.

Tiltalen mot Jensen i lagmannsretten gjelder «minst 2,4 millioner kroner», i tingretten ble han dømt for å ha «mottatt 667.800 kroner i verdier og kontanter fra Cappelen». Summene er mer enn store nok til å bli dømt for grov korrupsjon, selv om de er svært langt unna det omfanget Cappelen skisserer.

Gjedda spiser det den kommer over – enten det er mindre fisk, frosker eller andre gjedder. Gjermund Cappelen ofrer det og dem han mener er nødvendig, for å komme seg unna selv. Som han selv sier i retten: Hans instinkt er å blånekte. Nytter ikke det, begynner han å forhandle.

Allerede på ungdomsskolen begynte Cappelen etter eget utsagn å røyke hasj og henge med «gutta på Røa og i Bærum», blant andre samarbeidspartneren med kallenavnet «Rørleggeren». Tirsdag forklarte Jensen at Cappelen allerede da de først ble kjent ga politiet opplysninger om «Røa-gutta»s hasj-salg i Uranienborgparken.

ANKESAKEN: – Gjermund Cappelen gir et bilde av en ekstremt kynisk mann, sier Dagbladets kommentator Martine Aurdal. Reporter Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer

Sønnens vitnemål var det mest hjerteskjærende i tingrettens behandling av saken. Der kom det fram hvordan Cappelen flere ganger brukte sin eldste sønn som kurer, for å kjøre biler lastet med millioner av kroner over grensa. Selv tok faren fly samme vei, for å unngå risikoen for å bli tatt. Sønnen har sonet halvannet år i fengsel for dette.

I retten onsdag sa Cappelen at dette var et «forsøk på å hjelpe» sønnen med litt penger.

Gjedda er ifølge Store norske leksikon en «meget usosial» fisk, som foretrekker grunt vann med mye planter. Der står den helst urørlig og venter på et passende bytte – som den angriper lynraskt.

Det har vært farlig å være for nær Gjermund Cappelen også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.