KOMMENTARER

Gjedda i sivet

Eirik Jensens beskrivelse av Gjermund Cappelen er ganske treffende, skriver Martine Aurdal.

KYNISK: Gjermund Cappelen ofrer de og dem han mener er nødvendig, for å komme seg unna selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KYNISK: Gjermund Cappelen ofrer de og dem han mener er nødvendig, for å komme seg unna selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Gjedda er rovfisken som badende nordmenn frykter, med god grunn. Det er nemlig ikke vandrehistorier at den går til angrep når den kan.

Tirsdag kalte Eirik Jensen sin gamle informant Gjermund Cappelen for «en miljøinformant som ligger og vaker – som gjedda i sivet».

Gjermund Cappelen holdt onsdag sin frie forklaring, deretter begynte statsadvokat Alfheim sin utspørring. Storsmugleren var godt forberedt og framsto selvsikker i vitneboksen, han henviste stadig til konkrete bevis og kommende spørsmål. Forklaringen gikk nesten i helhet for åpne dører, og var konsistent.

Samtidig framstår Cappelen kald som en fisk – selv når han snakker om samarbeidspartneren som tok sitt eget liv i fengsel og om sin egen sønn, som har sittet i fengsel for å ha hjulpet faren. Cappelen innrømmer å ha vært egoistisk, men en slik grad av egoisme er sjelden å se. Selv om han sier det er «helt jævlig å tenke på at jeg har gjort det jeg har gjort mot familien», er det nesten utrolig.

Jensen kalte i sin forklaring Cappelen for «etterkrigstidas beste informant for Oslo-politiet», og han beskrev hvordan hasjsmugleren har gitt ham opplysninger helt siden de møttes første gang i 1993. Også Cappelen forklarte at han lot seg verve som informant første gang han møtte Jensen og spaneren Øystein Olsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer