Løftet babyen over piggtrådgjerdet:

Dette skjedde med Kabul-babyen

- Jeg ville ta sjansen. Jeg ville heller at hun skulle bli skadet enn å dø, sier babyens far, Hameed.

KAOTISK: Et spedbarn i Kabul i Afghanistan blir løftet over et piggtrådgjerde av soldater. Video: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den lille babyen som blir løftet opp over piggtrådgjerdet ble et symbol på kaoset og desperasjonen som rådet i Afghanistan.

Bak videobildene skjuler det seg en sterk historie om en liten familie som kjempet for å komme seg i trygghet - og en far som satset mye for å møte sin nyfødte datter.

Det skriver CBS, som har greid å spore opp babyens foreldre.

- Hun er en fighter

19. august, da Taliban tok kontroll over Kabul, og hundrevis av afghanere prøvde å flykte til sikkerhet via den amerikanske flybasen, filmet en journalist det ni sekunders lange klippet som skulle gå verden rundt.

Ifølge FN-organisasjonen Unicef ble flere hundre barn evakuert fra landet uten sine foresatte. Mange barn ble skilt fra familiene sine.

Hittil har det ikke vært kjent hva som skjedde med den lille babyen, om hun ble gjenforent med sine foreldre eller evakuert alene til et annet land.

Liya heter hun, og hun var bare 17 dager gammel da foreldrene hennes bestemte seg for å rømme landet, forteller faren Hameed til CBS.

- Når hun er eldre, skal jeg fortelle henne at hun er en fighter. Hun klarte seg gjennom det verste av tider i begynnelsen av livet sitt, sier faren.

Ikke med på fødselen

Hameed jobbet i flere år som lingvist og kulturrådgiver for det amerikanske militæret i Kabul. Hans identitet er ikke offentliggjort fordi han fremdeles har slektninger som befinner seg i Afghanistan.

Nå forteller han historien bak de dramatiske bildene.

GIKK VIRALT: Bildet av den lille babyen som ble løftet over gjerdet til den amerikanske flybasen gikk verden rundt. Foto: AP / Omar Haidari
GIKK VIRALT: Bildet av den lille babyen som ble løftet over gjerdet til den amerikanske flybasen gikk verden rundt. Foto: AP / Omar Haidari Vis mer

Hameed hadde både jobbet og bodd på Hamid Karzai International Airport siden begynnelsen av august.

Fordi han ikke kunne forlate sikkerhetsområdet, fikk han verken vært med på fødselen eller møtt sin nyfødte datter.

Ettersom han hadde hjulpet de amerikanske styrkene, fryktet han at familien kunne bli utsatt for represalier fra Taliban.

19. august, dagen bildene ble tatt, hadde han bedt kona Sadia om å flykte fra hjemmet. Med seg hadde hun 17 dager gamle Liya.

KRITISERES: President Joe Biden får kritikk etter han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen  Vis mer

- Ville blitt knust til døde

Ved et av Talibans sjekkpunkter hevder Sadia at hun ble fratatt pass og identifikasjonspapirer, samt gull og kontanter.

Uten dokumenter ble hun stående i den kaotiske massen av mennesker som prøvde å komme seg inn på flyplassen.

Haamed, som var på den andre siden av gjerdet, fikk øye på kona si, med den nyfødte dattera han ennå ikke hadde fått møte, i armene.

Han hevder at Taliban brukte vannkanoner og signallys for å kontrollere menneskemassene. Ifølge Hameed hadde flere av de som kom seg gjennom portene brudd i armene og andre alvorlige skader.

- Jeg visste at hun aldri ville klare å komme seg gjennom. Hun ville blitt knust til døde, gud forby, eller alvorlig skadd, sier han til CBS.

- Heller skadet enn død

Derfor henvendte han seg til en marinesoldat som sto like ved piggtrådgjerdet. Han pekte på sin lille nyfødte baby, som befant seg på den andre siden av gjerdet.

- Han sa at det eneste han kunne gjøre var å løfte henne over piggtrådgjerdet, men at hun ville bli skadet. Jeg sa til ham at jeg ville ta sjansen på det. Jeg ville heller at hun skulle bli skadet enn å dø, sier Hameed til CBS.

Marinesoldaten lente seg over piggtrådgjerdet, mens Hameed holdt ham i beinet for å støtte ham.

Da babyen omsider ble trukket opp fra kaoset under seg, var det første gang pappa Hameed fikk møte sin lille datter.

Nye utfordringer

Han fikk to minutter med Liya, før han ga henne videre fra seg til en marinesoldat bak sperringene - uten å vite om han kom til å se henne igjen i alt kaoset. Nede på bakken hadde mor Sadia kollapset av utmattelse.

Mange timer seinere kom Sadia seg omsider gjennom sperringene, og den lille familien ble endelig gjenforent.

De ble evakuert med fly ut av Afghanistan, og har for øyeblikket fått husly hos venner i Phoenix-området i den amerikanske delstaten Arizona.

Her har de imidlertid møtt på nye utfordringer fordi de nå lever uten ID-dokumenter og inntekt, og både Sadia og Liya trenger legehjelp.

Hameed har derfor startet en innsamling på GoFundMe for å kunne finansiere familiens nye start.

Får navnet «Marine»

Nå håper Hameed at han en gang får møte marinesoldaten som reddet livet til dattera hans, som i dag er ni uker gammel.

Som en hyllest til soldatene som reddet datteras liv, har han bestemt at Liya skal få mellomnavnet «Marine».

Under et Trump-rally i slutten av september hevdet en marinesoldat ved navn Hunter Clark at det var ham som hadde løftet babyen over piggtrådgjerdet.

U.S. Marine Corps har imidlertid gått ut og avkreftet dette.

De sier at marinesoldaten ikke løftet babyen over gjerdet og at marinesoldaten nå blir etterforsket for å ha deltatt på Trump-rallyet, skriver CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer