Kjærvik-drapet

Drapssiktedes mor: - Fryktet dette

Sønnen er siktet for drapet på sin far, Tor Kjærvik. Nå forteller moren om sønnens psykiske helse, og avviser at det har vært noen familiekonflikt.

DREPT: Tor Kjærvik ble drept på Røa mandag kveld. Sønnen er siktet for drap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DREPT: Tor Kjærvik ble drept på Røa mandag kveld. Sønnen er siktet for drap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 20.56 mandag fikk politiet melding om at det var avfyrt skudd på Røa i Oslo. Det ble seinere bekreftet at det var den profilerte advokaten Tor Kjærvik (70) som var skutt og drept i sitt eget hjem.

Kort tid etter drapet, ringte en mann i 30-åra og meldte seg for politiet. Det var Kjærviks sønn. Han er nå siktet for drapet på faren, samt drapsforsøk på farens samboer.

Han knytter seg til handlingen, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

Det er planlagt en prejudisiell undersøkelse av ham, opplyser politiadvokat Anne Marie Hustad torsdag. Det er en primærpsykiatrisk undersøkelse.

VARETEKTSFENGSLET: Politiadvokat Anne Marie Hustad om utviklingen i Røa-drapssaken. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Angelica Hagen Vis mer

Morens historie

Den drapssiktede mannens mor, Kjærviks ekskone, ønsker nå å fortelle sin historie. Til Dagbladet sier hun at hun dvelte ved å snakke med pressen, men at hun ønsker å fortelle om sønnen for å balansere inntrykket i media.

Moren forklarer at sønnen har vært psykisk syk stort sett hele livet. Han har slitt med angst og tvangshandlinger, og har hatt en slags redsel og frykt, ifølge moren. Onsdag satt hun i et fire timer langt avhør med politiet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Jeg fryktet først og fremst at han skulle gjøre noe mot seg selv. Da politiet kom på døra mi, var det dette jeg trodde hadde skjedd. Jeg tenkte at «nå er han ikke mer». Men så var det Tor som var borte, sier hun til Dagbladet.

Det var Nettavisen som snakket med moren først.

Ifølge moren har ikke livet vært lett for den nå drapssiktede mannen i 30-åra.

- Han har ikke hatt det lett. Jeg har ønsket at han skulle få hjelp. Det har vært et evig slit, sier hun.

Hun forteller at hun oppsøkte hjelp hos psykiatriske institusjoner da sønnen var barn. Han fikk medisiner for tvangslidelser, såkalt OCD, da han var rundt 13 år, men sluttet på medisiner da han ble eldre, forklarer hun.

- Når han var i godt humør, var han verdens snilleste. Han var nydelig når han var nydelig. Men angst og frykt lammet tilværelsen hans. Det har styrt livet hans, og han har ikke vært motivert til å ta imot hjelp.

- Jeg kjenner ham som min egen bukselomme. Man blir veldig sentrert rundt et sykt barn.

Hadde ikke kontakt

Moren forteller at han har hatt et voldsomt temperament, og at små ting kunne få det til å eskalere kraftig.

- Jeg tror pandemien har gjort at den psykiske situasjonen har forverret seg. Han har ikke hatt skole eller jobb, og få venner. Da blir man tullerusk. Jeg vil tro han har vært i en form for psykose. Det må han ha vært for å ha gjort dette, sier hun.

Moren har ikke hatt kontakt med sin egen sønn de siste to åra. Hun forteller at det var han som kuttet kontakten med moren etter et samlivsbrudd. Hun kjenner derfor ikke til hvordan han har hatt det den siste tida.

- Jeg har ment at han var farlig, og var redd han til tider. Jeg ble lei væremåten hans, men jeg har alltid vært glad i ham. Det har vært som å kjempe med håndjern. Jeg føler ikke at jeg har blitt hørt når jeg har sagt at han var syk.

- Hvorfor fikk du ikke hjelp?

- Barn som dette er mestere i å skjule psyken i noen timer. Men ikke i et døgn. Han er så høflig når han bestemmer seg. Han har vært flink verbalt med mennesker, inntil man treffer noen punkter. Til slutt hadde jeg ikke mer å gi.

I 20-åra var han inne i en veldig god periode i livet, forteller moren. Da hadde han kjæreste og var butikksjef. Han trente og holdt seg i fysisk form, som hjalp på psyken. Men så gikk butikken konkurs, og han hadde problemer med å finne annet arbeid.

Avviser familiekonflikt

For tre år siden ble han fysisk mot henne, forteller hun. Hun husker ikke hva som utløste reaksjonen hans, men hun mener det var noe «banalt». Det var ofte det, ifølge moren.

- Jeg ventet på at noe skulle skje, og fryktet dette. Det kunne like gjerne vært meg som ble drept, sier hun.

Dagbladet har tidligere fått opplyst at en lang og vond familiekonflikt, som ligger 20 år tilbake i tid, kan være motiv for drapet. Moren kjenner ikke til at det skal være noen konflikt i familien.

Hun og Tor Kjærvik skilte seg for mange år siden, da sønnen var ti år gammel. Da hadde de vært et par i nesten 20 år.

- Det gikk hardt inn på ham. Men det har ikke vært noen familiekonflikt. Det kan være han har vært i konflikt med sin far, men jeg kjenner ikke til noen konflikt i familien, sier hun.

De hadde problemer, slik det er i de fleste ekteskap. Men hun understreker at hun var veldig glad i Tor.

- Jeg må lukke øynene når jeg ser han på TV nå. Det er vondt. Da vi møttes var han tryggheten selv. Han kom inn som en bamse i livet mitt. En politi-bamse.

PROFILERT ADVOKAT: Helt siden 80-tallet har Tor Kjærvik vært én av de mest profilerte forsvarsadvokatene i Norge. Vis mer

- Kan tilgi

De to møttes på utestedet Loftet i Oslo da Tor Kjærvik jobbet i politiet. Etter hvert gikk han over til forsvarersiden.

- Vi hadde lik sans for humor. Han var slagferdig og morsom. Dette er forferdelig. Helt tragisk.

- Tror du at du kan tilgi sønnen din?

- Jeg har lært meg å tilgi. Ved å tilgi gjør du to sjeler fri. Jeg kan ikke tilgi det han har gjort. Men med årsaken bak, kan jeg tilgi ham til en viss grad. Jeg tilgir, men unnskylder han ikke. Jeg forsvarer det ikke.

Den drapssiktede sønnen har ingen straffehistorikk. Moren forteller at hun heller aldri har vært i kontakt med politiet om sønnen.

- Han har gjort forferdelige ting nå, og skal ta straffen sin. Men jeg vil at han nå endelig skal få hjelp. At han ikke er noen fare for samfunnet.

Hun understreker at hun etter å ha vært i avhør med politiet, føler seg godt ivaretatt. Hun har fått tilbud om kriseteam, men har ikke benyttet seg av det.

Nye avhør

Dagbladet har sendt morens uttalelser til sønnens forsvarer, John Christian Elden. Han skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Det er veldig bra at familiemedlemmer og andre som kjenner personene i denne saken gir sine forklaringer til politiet, slik at vi kan få avklart siktedes helsetilstand og bakgrunn for den tragiske hendelsen som fant sted, skriver Elden.

Onsdag ble den siktede sønnen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Politiadvokat Anne Marie Hustad bekreftet overfor Dagbladet onsdag at mannen får helsehjelp, og nå skal det som nevnt utføres en prejudisiell undersøkelse.

Politiets etterforskning pågår for fullt, og mannen i 30-åra er ikke ferdig avhørt.

Tirsdag satt han i et fem timer langt avhør. Etter hva Dagbladet får opplyst, skal han ha forklart seg i detalj om hvordan han oppfattet det som skjedde mandag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer