MDG-topp ut mot Vedum:

- En løgner og en populist

Ordkrigen mellom MDG og Senterpartiet spisser seg til. Fungerende MDG-leder Arild Hermstad anklager Trygve Slagsvold Vedum for bevisst å spre løgner - og sammenligner ham med Donald Trump.

ANKLAGES FOR LØGN: MDG-topp Arild Hermstad mener Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er en løgner med Trump-stil. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ANKLAGES FOR LØGN: MDG-topp Arild Hermstad mener Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er en løgner med Trump-stil. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag var MDG-ledelsen samlet ved en solglitrende fjord i Oslo sentrum for det siste pressetreffet før sommeren og valgkampen. Fra talerstolen fyrte fungerende partileder Arild Hermstad avgårde følgende salve i retning Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum:

- Blank løgn

«For hva driver SP- sin statsministerkandidat med? Jo på sin egen vegg påstår han at MDG vil forby alle former for biler i byene. Det er blank løgn. Trygve Slagsvold Vedum er altså en løgner og en populist uten noen noen plan for Norge. Det er på tide at folk, over hele Norge, ser hva som skjuler seg bak masken.»

Hermstad lar seg provosere over et innlegg Vedum har skrevet på sin Facebook- side, der han deler Dagbladets sak om at MDG vil tømme norske storbyer for biler - også elbiler.

- Du kaller Vedum for en løgner?

- Ja, jeg mener påstanden om at vi vil forby alle former for biler i byene, er en blank løgn. Det synes jeg ikke en statsministerkandidat kan holde på med. Det mener jeg er så drøyt.

Hermstad understreker at det er ekstra alvorlig fordi Vedum på Facebook kontrollerer nøyaktig hva som kommer ut.

- Trump-stil

- Men det viser jo også hans sanne ansikt - han er rett og slett ikke spesielt interessert i å søke kunnskap eller å holde seg oppdatert på hva som er den reelle situasjonen om hva vi vil.

- Mener du at Vedum bevisst feilinformerer og sprer løgner?

- Ja, definitivt. Det er ikke vanskelig å finne ut hva som er vår politikk på dette området.

- Forventer du en beklagelse?

- Han må vurdere selv om han synes det er greit som statsministerkandidat å stå der og holde på i rein Trump-stil, og fortelle løgner til de som følger ham på Facebook. Det er et ekstremt dårlig utgangspunkt hvis han ønsker å bli statsminister i Norge.

Striden står om utspillet fra Hulda Holtvedt, leder i MDGs ungdomsparti Grønn Ungdom, om at elbilene er de neste som må ut av norske bysentrum. Hermstad stilte seg bak kravet. Vedum mener det er snakk om å forby alle former for biler i storbyene. Og det igjen mener MDG-toppen er løgn.

- Veldig sterke ord

Senterpartilederen stiller seg uforstående til anklagene. Han mener han har gjengitt det MDG mener.

- Saken er veldig klar. MDG vil også ha elbilene ut av byene. Det går fram av saker både i NTB og Dagbladet. Hulda Holtvedt blir spurt rett ut om kampen stopper ved at bensintanken byttes ut med et batteri, og hun svarer «Nei, ikke i byene». Tydeligere kan det ikke sies. Det er helt krystallklart - det er ikke til å misforstå det hun sier, sier en som vanlig energisk Vedum til Dagbladet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Hva synes du om å bli anklaget for løgn?

- Jeg har bare skrevet det jeg mener. Jeg er mot den forbudsidealismen MDG står for. Utover det er det rein spredning av det flere norske medier har skrevet i nyhetsartikler, og som MDG ikke har reagert på.

- Det er ikke vanlig at norske politikere kaller motstandere for løgnere?

- Det er veldig sterke ord. Når man er tom for argumenter tyr man til store ord. Dette minner om det Høyre har gjort, og kalt meg en propagandamaskin. Men MDG får bruke de ordene de vil.

- Krystallklare

Den nybakte statsministerkandidaten står på at det er riktig å si at MDG vil forby biler i byene.

- Alle som leser den saken vil ser at de er helt krystallklare: De vil jo det!

- Men det er jo kjempebra hvis de ikke mener det lenger!, legger Vedum til spøkefullt.

Enn så lenge ser det lyst for et flertall for en klassisk rød-grønn regjering bestående av Ap, Sp og SV. Men med noen endringer i det politiske landskapet kan Vedum og co. få behov for hjelp fra MDG.

Partitoppen Hermstad, som sitter som fungerende leder ut sommeren, sier det ikke blir enkelt å snakke sammen med Senterpartiet i eventuelle samtaler om samarbeid.

- Mindre tillit

- At han farer med løgn på den måten gir ikke akkurat stor tillit foran en forhandlingssituasjon. Men vi vet jo óg at Senterpartiet er et pragmatisk parti som er ute etter en del ting. Noen ganger krasjer det med oss, men det er ikke sånn at vi i utgangspunktet sier nei til å diskutere dette med Senterpartiet.

- Men de vi foretrekker å diskutere regjeringsmakt med er Arbeiderpartiet og SV, nettopp fordi vi har mindre tillit til Senterpartiet.

- Gjør dette det vanskeligere å finne sammen med Senterpartiet?

- Vi har alltid visst at det vil bli vanskelig, men dette gjør det selvfølgelig ikke enklere nei, avslutter en lett humrende Hermstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer