Corona:

Krever påbud om munnbind

Raymond Johansen utelukker ikke at munnbindpåbudet kan gjøre comeback i hovedstaden. Oslo Høyre mener det haster.

MUNNBINDPÅBUD: Oslo Høyre vil at byrådet i Oslo gjeninnfører påbud om munnbind i hovedstaden. Foto: Cornelius Poppe / NTB
MUNNBINDPÅBUD: Oslo Høyre vil at byrådet i Oslo gjeninnfører påbud om munnbind i hovedstaden. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Folk er lei munnbind og corona etter å ha levd med dette svineriet i 20 måneder, men jeg tror dessverre vi ikke har annet valg enn å innføre påbud selv om byrådslederen ikke vil.

Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg, ber byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om å ta grep og gjeninnføre påbud om munnbind.

- Er det én ting folk fortjener og trenger nå, så er det en corona- og restriksjonsfri jul. Det tror jeg vi kan få, men da tror jeg vi må på igjen med munnbindet, sier hun videre til Dagbladet.

Smitterekord

I forrige uke ble det registrert 3991 nye coronasmittede i Oslo.

Byrådslederen har kommet med en anbefaling om munnbind på kollektivtransport, men han har samtidig bedt Oslo-folket om å puste med magen i møte med ny smittebølge.

- Jeg ønsker ikke å skape unødvendig uro, og det er heldigvis slik at de fleste som smittes får milde symptomer, men viruset er heller ikke ufarlig. Jeg er svært bekymret over at smitten i Oslo har steget seks uker på rad og nå er rekordhøy, sier Haabeth Rygg.

BEKYMRET: Anne Haabeth Rygg er redd Oslo må stenge ned. Foto: Nicolas Tourrenc
BEKYMRET: Anne Haabeth Rygg er redd Oslo må stenge ned. Foto: Nicolas Tourrenc Vis mer

Oslo Høyre-toppen er redd byrådets linje på sikt skal føre til nedstengning av byen, som er nettopp det Raymond Johansen sier han vil unngå.

- Nå må statsminister Jonas Gahr Støre skjære gjennom og ta ledelsen. Nå må han fortelle det norske folk om vi er ferdig med pandemien eller ikke. Det er naivt å tro at det som skjer andre steder i Europa ikke kan skje her, sier hun videre.

- Ikke veien

Raymond Johansen svarer Dagbladet ved peke på at munnbind ikke er veien ut av smittekrisa.

- Det som er veien ut av pandemien er vaksinering, testing og at vi blir hjemme når vi er sjuke, og det er helt avgjørende at vi prioriterer og fortsetter med dette, slik vi gjør i Oslo. Munnbindbruk er et supplement, og et synlig bevis på at pandemien ikke er over. Akkurat det kan være et argument for et påbud, sier Johansen til Dagbladet.

Få bruker munnbind på kollektivtransport i Oslo i dag.

- Dersom vi skal påby munnbind i alle situasjoner der det kan oppstå smitte, så vil det ha følger for veldig mye: Arbeidsplasser, skoler, idrett, konserter, teater, kino og restauranter bare for å nevne noe. Det mener jeg ikke er forholdsmessig nå, legger han til.

Avviser ikke påbud - fram i tid

Johansen legger til at han ikke er avvisende til et påbud om munnbind, men bare dersom situasjonen gjør det nødvendig. Foreløpig er vi ikke der, forklarer han.

- Nå har vi kommet med en sterk anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport og i butikker. Det er en lavthengende frukt som jeg håper folk vil slutte opp om. T-banene har nå en hilsen på høyttaler hvor det oppfordres til å bruke munnbind, og vi forsterker vår kommunikasjon fra kommunen. Vi må se an oppslutningen over noe tid og er selvsagt ikke avvisende til et påbud, dersom det viser seg å være nødvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer