Rystet over Dagbladets avsløringer: - Forferdelig

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen reagerer sterkt på sakene Dagbladet har lansert i serien «En syk ski-nasjon». Nå vil hun ha en samtale med idrettspresidenten om avsløringene.

RYSTET: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen reagerer sterkt på historiene om spiseforsyrrelser i langrennssporten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RYSTET: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen reagerer sterkt på historiene om spiseforsyrrelser i langrennssporten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en sterk statistikk. Det er forferdelig å lese de personlige historiene om hvordan det kunne gå så galt og hvordan det kunne gå så langt, sier Trettebergstuen til Dagbladet i sitt nyinnflyttede kontor i kultur- og likestillingsdepartementet.

Den siste tida har Dagbladet satt søkelyset på spiseforstyrrelser i norsk langrennssport i det store undersøkende prosjektet en «En syk ski-nasjon».

Flere tidligere langrennsutøvere har fortalt om hvordan de har slitt så med spiseforstyrrelser i jakten på medalje, at de har vært nær ved å miste livet.

Nå vil Trettebergstuen ta et møte med idrettspresidenten og skiforbundet for å drøfte tematikken.

- Uakseptabelt

Blant de mange historiene Dagbladet har delt den siste tiden, er om langrennstalentet Sissel Bjerkenås, som har brukt 30 år på å jobbe mot å rette opp i langtidsvirkningene etter anoreksien.

Trettebergstuen legger ikke skjul på at historiene har opprørt henne.

- Det er bare helt forferdelig. Det er virkelig, virkelig ikke bra at noen kan oppleve å havne der, uten at det egentlig tas tak i og at man får hjelp underveis. For det er jo ikke noe som skjer fra en dag til en annen, det er en gradvis utvikling. Mange av disse havnet jo på et sted der de var i ferd med å miste livet, og det er helt forferdelig å lese, sier Trettebergstuen.

Dagbladets spørreundersøkelse blant kvinnelige landslagsutøvere i langrenn på tidlig 1980-tall, som 31 av totalt 40 utøvere har besvart, viser at 35 prosent sier selv de slet med spiseforstyrrelser i løpet av langrennskarrieren. 42 prosent av de spurte sier de opplevde slankepress fra lagledelsen.

- Når de sier at de har opplevd slankepress fra lagledelsen, så er det helt uakseptabelt. Helt uakseptabelt. Og det er ikke i tråd med det som skal være idretten og idrettens hjelpeapparats verdier. Ferdig snakka, sier Trettebergstuen kontant.

Dagbladet har gjennomført DEXA-målinger for å undersøke langtidsvirkningene av spiseforstyrrelser. Resultatet var nedslående. Foto: Langsem/Vedlog. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Tror det er blitt bedre

Kulturministeren både håper og tror imidlertid at situasjonen er bedre i dag enn den var på 80-tallet.

- Når kropp og kroppsvekt ses i sammenheng med prestasjon, er det en hårfin grense fra når det går fra å være sunt til å bli sykt, sier Trettebergstuen og fortsetter:

- Det er jo støtteapparatet rundt sin oppgave å sørge for at det ikke ender der. Jeg håper jo og tror jo også at man har et helt annet fokus på dette i dag, og at man har et sunnere forhold til kropp. At man har bedre veiledning og en bedre oppfølging på toppen.

Trettebergstuen understreker at det er bra at problematikken løftes fram, og berømmer alle jentene som nå har stått fram med sine historier.

- De kan være med på å få opp øynene til unge jenter og gutter som driver med idrett i dag, ved å vise hvor galt det kan gå dersom man ikke passer på.

Hun understreker nemlig at hun også er bekymret for hvordan situasjonen er for barn og unge ellers i idretten.

- Når tallene er sånn for toppidrettsutøverne, så er jeg også bekymret for hvordan det er for barn og unge ellers som holder på i bredden, men som selvfølgelig føler på det samme konkurransejaget.

Vil møte idrettspresidenten

I kjølvannet av disse sakene, mener den ferske kulturministeren at det er ekstremt viktig at idretten selv kommer på banen og viser hvilke verdier de står for, og på hvilke måter ting er annerledes i dag.

- Det skal ikke være noen tvil om at idretten skal være sunn og ikke utvikle seg til å bli syk. Det er jeg ekstremt opptatt av.

Hun er glad for at idretten selv ønsker et økt fokus på dette.

- Jeg ser fra spillemiddelsøknaden for 2022, at idretten selv er veldig klare på at dette med sunn idrett er noe som skal prioriteres opp. Det synes jeg er veldig, veldig bra. Så ligger det også en søknad fra Villa Sult inne hos Helsedepartementet som ses på. Jeg tenker at det er gode prosjekter som bør prioriteres, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Nå vil hun ha en ordentlig prat med idrettspresidenten for å høre hvordan det står til på feltet og hva de skal gjøre for å sette mer fokus på problematikken.

- Når alle disse sakene kommer opp, så er det viktig at barn og unge får tydelig beskjed om at idretten skal være sunn, og at i idretter der kropp og vekt henger sammen med prestasjon, så å man passe ekstra godt på. For i det konkurransejaget så er det nok lett for den enkelte utøver, uansett alder, å hoppe over.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer