Starter ny strøm-utredning

I februar setter regjeringen ned et nytt utvalg som skal endevende strømprisen og finne Norges handlingsrom innenfor EØS-avtalen. SV mener arbeidet allerede burde vært i gang.

SNUR STEINER: Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland gjentar stadig at de snur alle steiner for å finne en løsning på strømpriskrisen. I februar settes ned et nytt utvalg. Foto: Javad Parsa / NTB
SNUR STEINER: Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland gjentar stadig at de snur alle steiner for å finne en løsning på strømpriskrisen. I februar settes ned et nytt utvalg. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Vi jobber nå med å utarbeide et mandat og sette sammen et utvalg for å se på prisdannelsen, både hvordan den foregår og hva vi kan gjøre innenfor EØS-avtalen. Det er et nødvendig og viktig arbeid når vi ser hva som skjer rundt oss når EU ser på sine markedsmodeller, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Utvalget blir satt ned kort tid etter at energikommisjonen kommer med sin rapport 1. februar, og er regjeringens oppfølging av strømavtalen med SV som ble inngått i høst.

- Hvorfor har dere ikke gjort dette før, for eksempel for et år siden da strømprisen allerede var så høy at husholdningene trengte strømstøtte?

- Regjeringen jobber kontinuerlig med å få kontroll på prisene. Det er ingen tvil om at vi skal ha strømpris som et konkurransefortrinn i Norge. Men dessverre finnes det ingen enkle løsninger, og det vil ta tid. Jeg tror prisene blir mer ustabile framover med tidvis veldig lave priser når det er mye vind og sol og noe høyere priser i perioder når det ikke blåser.

Aasland trekker fram en rekke tiltak regjeringen har gjort det siste året:

  • Strømstøtten som ble innført i desember 2021, som nå er forlenget ut 2023.
  • Sørget for at kraftselskapene holdt igjen på vannet i sommer da fyllingsgraden var lav, i tillegg til å innføre en rapporteringsplikt.
  • Et regime for fastprisavtaler for bedrifter.
  • Straks lanseres en styringsmekanisme som sikrer fyllingsgradene i magasinene.

Strøm-løfter

Det var lenge ventet at energikommisjonen, som regjeringen satte ned for et år siden, skulle komme med forslag som ville avhjelpe priskrisen på strøm. Men som Dagbladet skrev før jul kommer det ingenting fra utvalget som kan avhjelpe prissituasjonen på kort sikt.

Gjennom julen og nyåret har både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gått ut og lovet at strømprisene skal bli lavere i 2023.

Men hvordan strømprisen skal bli lavere er ennå i det blå. I stedet skal «alle steiner snus».

Dagbladet avslørte før jul at regjeringens mål er å løsrive prisen på den rene norske vannkraften fra den europeiske gass- og kullkraften.

Ifølge Dagbladets opplysninger er et toprissystem utredet internt i regjeringen i to omganger, men foreløpig har man ikke funnet en løsning man er trygg på verken bryter med EØS-avtalen eller går ut over forsyningssikkerheten.

Først 14 måneder etter at situasjonen var så prekær at regjeringen innførte en midlertidig strømstøtte til husholdningene, kommer altså en utredning om hvordan strømprisen kan settes på en annen måte.

SV: Bare å begynne

Ifølge SVs Lars Haltbrekken satt det langt inne hos regjeringen å godta en utredning av strømprisen.

- Vi jobbet hardt for å få gjennomslag for dette, og initiativet kom fra SV i forbindelse med det ekstraordinære strømmøtet i Stortinget 19. september, sier Haltbrekken.

- Burde man ikke begynt denne utredningen for lenge siden?

- Det er ingen grunn slik vi ser det til å vente på energikommisjonen, for oss kunne den kommet i gang umiddelbart i fjor høst, sier Haltbrekken, som også sier SV er involvert i utformingen av mandatet.

Haltbrekken er også helt klar på hva som er målet for utredningen:

- Vi må få frikoblet fastsettelsen av strømprisen i Norge fra gassprisen i Europa. Det bør ikke være sånn at fossil energibruk i Europa får sette prisen på ren vannkraft i Norge. Jeg er glad for at regjeringen nå endelig kommer i gang, sier Haltbrekken.

Rødt: - Veldig spesielt

Rødts strømtopp Sofie Marhaug mener det er langt på overtid at Norge finner ut hva vi kan gjøre for å få kontroll på prisene.

- Det er veldig spesielt at Norge, som har en stolt tradisjon med offentlig eid, billig kraft, først får farten opp når regjeringen ser at det kan komme endringer i EU-systemet, sier Marhaug med henvisning til det Aasland sier.

Marhaug sier det «sier seg selv» at man må se på markedsmekanismene, siden det ikke er mulig på kort sikt å bygge ut nok kraft til å få ned prisene.

Rødt-toppen opplever at regjeringen har latterliggjort og avvist alle forslag om markedsregulering.

- Jeg tror ikke det er enkle løsninger, men en forutsetning er at man starter arbeidet. Det har ikke regjeringen gjort. Så kan man si at etterpåklokskap er bedre enn ingen klokskap. I mellomtiden kan bedrifter gå dunken og folks privatøkonomi bli ruinert, sier Marhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer