STØTTER JENSEN: Øyvind Olsen har jobbet i politiet hele sitt liv og etterforsket saker i over 50 land. Nå lever han på skjulte adresser for å unngå represalier fra personer han har fått buret inne i fengsel. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
STØTTER JENSEN: Øyvind Olsen har jobbet i politiet hele sitt liv og etterforsket saker i over 50 land. Nå lever han på skjulte adresser for å unngå represalier fra personer han har fått buret inne i fengsel. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Hva betyr det at en annen politihelt går god for Eirik Jensen?

På ære og samvittighet.

Kommentar

Øyvind Olsens CV fikk både dommer og aktorat til å nikke anerkjennende da han presenterte seg i retten onsdag. Olsen jobbet for både politiet og FN i blant annet Pakistan, England, Belgia, Jugoslavia, Rwanda, Sveits, Afghanistan og Irak før han pensjonerte seg i 2009. Da boka om hans liv kom i fjor, «En narko-jegers bekjennelser», omtalte Politiforum ham som en legende.

Dette er mannen som først introduserte Eirik Jensen for Gjermund Cappelen, og som overførte ansvaret for informanten fra ham selv til Jensen. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han er overbevist om at Jensen er uskyldig.

De siste par månedene har det vært tynnere på pressebenken i sal 250. Aktoratets omfattende vitneførsel har i stor grad vært den samme som i tingrettens behandling.

Staute politifolk har i lange vitnemål gått i detalj på tidslinjer, tekstmeldinger, språkbruk, bankutskrifter og kvitteringer. Spesialenheten har brukt måneder og år på å utforme analysen som i retten har ett formål: Å styrke rekken av indisier som gjør Jensens oppførsel mistenkelig.

Strategien virker etter formålet. Til tross for få sterke enkeltbevis, tegner de store og små funnene et bilde av et usunt og ureglementert forhold mellom de to tiltalte.

Nå er det en helt annen tone i retten. Forsvarets vitner fyller uka før jul og skal også fortsette uka over nyttår. Onsdag vekslet persongalleriet i vitneboksen mellom menn tilknyttet Cappelens nettverk – og meritterte politifolk blant Jensens støttespillere.

Nevnte Øyvind Olsen, den pensjonerte politioverbetjenten Jarl Inge Frimannslund og politioverbetjent Alf Almberg har alle lang erfaring med informantbehandling. De var åpne om egne brudd på den mye omtalte informantinstruksen, snakket pent om Jensen som kollega og politimann og tilsvarende kritisk om å stole på informanter som Cappelen.

Destruering av telefoner var vanlig, fortalte Frimannslund. Olsen sa at han selv har tatt imot gaver fra informanter og at han synes det var helt naturlig at Jensen hadde kontanter i veggen hjemme. Almberg fniste før han svarte på spørsmål om han brukte klartekst i tekstmeldinger med informanter.

Til sammen dannet de et bilde av en praksis med informantbehandling som risikabel virksomhet. De fortalte at man må strekke seg langt, både for å oppnå tillit og for å hemmeligholde samarbeidet av hensyn til informantenes sikkerhet. Politimennene bor på hemmelig adresse, i frykt for represalier fra kriminelle.

Politimennene har åpenbart mye til felles med Jensen, og identifiserer seg nok mer med ham enn med den typen politifolk som den korrupsjonstiltalte ser på som «regelryttere». De tre omtalte onsdag Eirik Jensen som blant annet en «mentor i utradisjonell etterforskningskultur», som «hel ved» og som «24/7-tjenestemann, langt utover det som er å forvente».

I tingretten hadde dette ingenting å si for dommen. Øyvind Olsen er kanskje en helt, men det spørs om det gjør inntrykk på juryen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.