SPESIELT: Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, har kjent Eirik Jensen siden 1981. Torsdag vitnet han for aktoratet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SPESIELT: Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, har kjent Eirik Jensen siden 1981. Torsdag vitnet han for aktoratet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

I siste liten har aktoratet hentet inn sitt tyngste skyts

Ekstraordinært.

Kommentar

Kanonene kommer til vitneboksen på de siste dagene av vitneførselen i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Det er jo en spesiell situasjon. Det må jeg nok si, sa Hans Sverre Sjøvold til Dagbladet torsdag.

Politimesteren i Oslo hadde nettopp vitnet for aktoratet i den alvorlige korrupsjonssaken mot Eirik Jensen. Og ja, det var spesielt.

Tredje juledag ble Sjøvold kalt inn som vitne, for å imøtegå påstander som kom fra forsvarernes vitner uka før jul. I dag skal riksadvokat Tor-Aksel Busch i vitneboksen. Dette er, for å bruke rettens administrator Kristel Heyerdahls ord, «ekstraordinært».

Sjøvold og Jensen ble kjent på Politihøgskolen i 1981 og har hatt et godt forhold siden, de siste åra før Jensens arrestasjon var Sjøvold også hans øverste sjef i Oslo-politiet. Da Jensen kom i konflikt med sin nærmeste leder, Einar Aas, var det Sjøvold han gikk til for hjelp. Og fikk ny jobb i politimesterens strategiske stab.

Uka før jul forklarte to av Jensens tidligere kolleger at de har jobbet sammen med ham på det hemmelige nasjonale prosjektet som Jensen begynte å jobbe med i 1998, ved siden av den vanlige politijobben. Retten får ikke kjenne innholdet i prosjektet, som ved starten av tingrettsbehandlingen var så hemmelig at Spesialenheten nølte før de bekreftet at det faktisk eksisterte.

Jensen har på sin side hevdet at prosjektet er grunnen til mye av det som har framstått som mistenkelig oppførsel for utenforstående politikolleger: At han reiste bort på kort varsel og ukjent sted, rekvirerte biler midt på natta, hadde fluktplaner og både våpen og kontanter hjemme.

Før jul forklarte altså de tidligere kollegene Roger Stubberud og Jarl Inge Frimannslund at de som kolleger visste at Jensen hadde en kontantkasse for å kunne stikke av på kort varsel.

Stubberud var sekretær på prosjektet og sa de «var nære på å måtte bruke exit-planen. Da ble jeg kjent med at Eirik hadde tilgjengelige midler til å iverksette planen, en såkalt kontantkasse».

Frimannslund var Jensens informantveileder på prosjektet og forklarte i retten at praksisen var klarert på høyeste nivå. Han fortalte også om en episode med et akutt behov for uttak av 20 000 kroner. Jensen hadde pengene liggende, og fikk dem seinere refundert av Oslo politidistrikt. Det var disse påstandene som fikk Spesialenheten til å avhøre Oslos politimester i romjula.

Sjøvold kunne ikke huske at dette var godkjent av ham.

Det var overraskende for meg at det kom, sa han i retten.

Politimesteren bekreftet imidlertid at han hadde kommunisert direkte med politibetjentene om prosjektet, som egentlig ble ledet av Einar Aas. Han sa også at det kunne være fornuftig å ha kontanter oppbevart hjemme for nødstilfeller.

Sjøvolds vitnemål rammet nok totalt sett ikke Jensen på den måten aktoratet kunne håpe. Men fredag kommer altså påtalemyndighetens øverste sjef i vitneboksen. Heyerdahl sa torsdag at Tor-Aksel Busch skal forklare seg om forsvarernes påstander om saksbehandlingsfeil i etterforskningen, selv om juryen ikke skal vurdere dette.

Det var riksadvokaten som bestemte at Jensen skulle tiltales. I dag kan han begrunne hvorfor.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.