KOMMENTARER

Fotball EM

Et mørke senker seg over Europa

Det er midtsommer – selveste sankthansaften – når UEFA slukker lyset over Europa i kveld. Det er opprørende, men tidstypisk, skriver Morten Strand.

LYSET SLUKKES: Allianz Arena i München. I kveld slukker UEFA lyset over fotball-EM. Foto: NTB
LYSET SLUKKES: Allianz Arena i München. I kveld slukker UEFA lyset over fotball-EM. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det ble med tanken. Men tanken var god da Münchens bystyre ville lyse opp fotballstadion i München med regnbue-farger, når Tyskland møter Ungarn i sin siste kamp i gruppespillet i kveld. Grunnen er at Ungarn i forrige uker vedtok nye homo-diskriminerende lover som blant annet forbyr eksponering av homoseksualitet overfor mindreårige. Bystyret i München ville markere dette angrepet på grunnleggende menneskerettigheter i Ungarn med å lyse opp kamparenaen i regnbue-farger i kveld, men UEFA satte foten ned.

FULLSATT: Over 60 000 tilskuere har møtt opp på Puskás Aréna i Ungarn for å se Ungarn mot Portugal i EM. Video: Fankurve - Ultras / youtube / NTB Vis mer

Det europeiske fotballforbundet velger dermed side for det illiberale demokratiet, i en dramatisk verdikamp i Europa. Ungarns statsminister Viktor Orbán avlyste i formiddag sin tur til München for å støtte sitt lag. Han ville unngå å bli ydmyket av en formidabel pipekonsert på stadion. For en gangs skyld leste Orban situasjonen korrekt.

Borgermester Dieter Reiter i München gjør på sin side likevel så godt han kan, og tenner for anledningen regnbuens farger over rådhuset og andre kommunale bygninger i kveld. Det hjelper litt, men ikke nok. For det er et talende mørke UEFA senker over Europa med å ta parti i denne verdikampen som foregår midt på kontinentet. Og mer midt på kontinentet enn München kommer du knapt.

Nok om idrett. Selv om det fortsatt er sånn at av alt som er uviktig er fotball det viktigste. For det er faktisk noe enda viktigere dette handler om. Viktor Orbán leste altså situasjonen korrekt da han innså at han likevel ikke kunne dra til München. Men hans spesialitet er egentlig å omgås tekster slik fanden leser bibelen. Altså, opp ned. Eller er det bak fram? Eller på vranga?

Viktor Orbán er mannen bak begrepet «det illiberale demokrati». Hans magi er å gjøre svart til hvitt. Bare begrepet illiberalt demokrati er en selvmotsigelse, fordi demokrati i sin natur er åpent, liberalt, og tillater alle stemmer å komme til orde. Også de illiberale, de som vil begrense demokratiet. Fordi det er demokratiets vesen.

Men det er ikke det illiberale demokratiets vesen. Nå sist er det homser og transseksuelle som skal bringes til taushet med forrige ukes lover. Inspirasjonen til Ungarns homo-lover er hentet fra Vladimir Putins Russland. Putins homo-lover forbyr det som kalles homoseksuell propaganda overfor mindreårige. Det betyr at homser kan bli straffet hvis de kysser eller viser hverandre hengivenhet på steder der det er en mulighet for at barn kan se dem. Dessuten begrenser det ytringer i film, på scenen, og i pressen. Da loven trådte i kraft for åtte år siden så førte det til en voldsbølge mot homoseksuelle, der flere ble drept. Vold mot homser ble hvitvasket.

Og la oss her likevel tillate oss et lite sportslig sidesprang. For Ungarn har på en måte fått skinne i det pågående EM i fotball. Landet har som det eneste tillatt fulle tribuner, og en stemning slik det egentlig – og uten pandemi – skal være på stadioner under store kamper med Det vakre spillet. Bortsett fra at det i Ungarn har vært rasistiske og homofobe tilrop fra tribunene. Sterkere og høyere, fordi slikt allerede på forhånd er hvitvasket av myndighetene.

Det er i denne sammenhengen vi skal se de nye ungarske homo-lovene. De er et ledd i en større kampanje fra Viktor Orbán og hans parti Fidez, som har et absolutt – altså to tredels – flertall i nasjonalforsamlingen. Derfor kan kampanjen hans drive tilbake liberal politikk, og erstatte det med en radikal nasjonalisme og en et kulturkonservativt program som best kan beskrives som reaksjonært.

Viktor Orbán har tatt kontroll over domstoler, universiteter, og langt på vei pressen. Han har stanset programmer med kjønnsforskning på universitetene. Han har ledet en mobbekampanje mot den amerikanske jøden George Soros, som på grunn av sine forfedres fortid i Ungarn, finansierte et akademisk fritt universitet i Budapest. Soros-universitetet har gjenoppstått i Østerrike. Freedom House, som vurderer politisk frihet fra land til land, hadde i 2010 Ungarn som et fullt ut fritt land, men betegner nå Ungarn som et «hybrid-regime» ett skritt fra å ha blitt «autoritært», som for eksempel Putins Russland.

Det er dette UEFA har gitt sin stemme til i en dramatisk verdikamp som raser over Europa. For de slukker regnbuen som på midtsommerkvelden skulle lyst opp Europa.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer