KOMMENTARER

Fotball EM

Et mørke senker seg over Europa

Det er midtsommer – selveste sankthansaften – når UEFA slukker lyset over Europa i kveld. Det er opprørende, men tidstypisk, skriver Morten Strand.

LYSET SLUKKES: Allianz Arena i München. I kveld slukker UEFA lyset over fotball-EM. Foto: NTB
LYSET SLUKKES: Allianz Arena i München. I kveld slukker UEFA lyset over fotball-EM. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det ble med tanken. Men tanken var god da Münchens bystyre ville lyse opp fotballstadion i München med regnbue-farger, når Tyskland møter Ungarn i sin siste kamp i gruppespillet i kveld. Grunnen er at Ungarn i forrige uker vedtok nye homo-diskriminerende lover som blant annet forbyr eksponering av homoseksualitet overfor mindreårige. Bystyret i München ville markere dette angrepet på grunnleggende menneskerettigheter i Ungarn med å lyse opp kamparenaen i regnbue-farger i kveld, men UEFA satte foten ned.

Det europeiske fotballforbundet velger dermed side for det illiberale demokratiet, i en dramatisk verdikamp i Europa. Ungarns statsminister Viktor Orbán avlyste i formiddag sin tur til München for å støtte sitt lag. Han ville unngå å bli ydmyket av en formidabel pipekonsert på stadion. For en gangs skyld leste Orban situasjonen korrekt.

Borgermester Dieter Reiter i München gjør på sin side likevel så godt han kan, og tenner for anledningen regnbuens farger over rådhuset og andre kommunale bygninger i kveld. Det hjelper litt, men ikke nok. For det er et talende mørke UEFA senker over Europa med å ta parti i denne verdikampen som foregår midt på kontinentet. Og mer midt på kontinentet enn München kommer du knapt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer