Lønnsfest for toppene i Oslo-skolen

Mens lærerne har fått tilbud om 1,7 prosent lønnsøkning, fikk flere direktører på millionlønn saftige lønnshopp. Venstre raser, og tar umiddelbart saken til bystyret i Oslo.

GA DIREKTØRENE MER I LØNN: Fem direktører i Oslo-skolen fikk lønnshopp i august. Foto: John T. Pedersen / Dgbladet
GA DIREKTØRENE MER I LØNN: Fem direktører i Oslo-skolen fikk lønnshopp i august. Foto: John T. Pedersen / Dgbladet Vis mer
Publisert

Tidligere i høst meldte Dagbladet at Utdanningsetaten i Oslo økte antall direktører på millionlønn.

Nå kan Dagbladet fortelle at flere av disse nylig har fått betydelig lønnsøkning.

Det er i dag 26 direktører i Utdanningsetaten i Oslo. Gjennomsnittslønnen for direktørene er anslagsvis 1,1 millioner kroner i året.

Lærernes tilbud: 1,7 prosent

Og i august fikk fem av direktører oppjustert sin lønn, etter hva Dagbladet kjenner til.

Minst én av disse skal ha fått en lønnsøkning på over 10 prosent.

- Vi har funnet det riktig og nødvendig å øke lønnen til et begrenset antall ledere, med bakgrunn i at de har fått et betydelig større ansvarsområde, bekrefter Vidar Lødrup, divisjonsdirektør i divisjon for organisasjonsutvikling og fellestjenester, overfor Dagbladet.

Samtidig er lærerne i førstelinja i Oslo-skolen bedt om å vise moderasjon i kriseåret 2020. De er tilbudt 1,7 prosent lønnsøkning.

- På vegne av Utdanningsetaten vil jeg si at vi har vært opptatt av å begrense antall lønnsjusteringer som konsekvens av omorganiseringen. Samtidig er lønnsnivået et signal om at vi legger vekt å få gode ledere. For å få til det, må vi være konkurransedyktige, men skal ikke være lønnsledende, sier Lødrup videre.

- En hån mot lærerne

Lønnsøkningene vekker umiddelbart oppsikt.

Hallstein Bjercke (V) forteller at han kommer til å ta saken opp i bystyremøtet i Oslo allerede onsdag denne uka. Bjercke er opprørt over nyheten.

- Dette er en hån mot lærere og alle ansatte i Oslo-skolen. De har stått i førstelinja i dette vanskelige året, kanskje det vanskeligste året Oslo-skolen har sett på grunn av coronasituasjonen. Lærerne er bedt om å vise moderasjon, og så får vi høre at direktørene bevilger seg selv en lønnsfest, sier Bjercke til Dagbladet.

Utdanningsetaten ledes av Marte Gerhardsen. Hun erstattet Astrid Søgnen som utdanningsdirektør. Søgnen havnet i en langvarig og offentlig konflikt med ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV), og måtte til slutt gå.

- Hvordan i all verden

Venstre-topp Hallstein Bjercke sier han har hørt om foreldre som spleiser på læremidler til skoler som sliter tungt økonomisk som følge av coronakrisa.

Onsdag vil han be Inga Marte Thorkildsen om å svare for seg i saken.

- Når skoler drives på sparebluss, så blir jeg nødt til å spørre byråd Thorkildsen hvordan i all verden hun styrer skolen i Oslo. Dette er en politisk sak, og utnevnelsen av Marte Gerhardsen var jo også en politisk utnevnelse. Det har vært uro i Utdanningsetaten helt siden Thorkildsen tiltrådte som ansvarlig byråd, og jeg tviler på at disse lønnsøkningene bidrar til ro.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer