Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Nye tall vekker oppsikt

Knuser spådommer om tomme hotellrom. Og nå kommer danskene!

SOMMERGLEDE: Caroline Paviet reiste fra Oslo til Hotel Union Øye for å oppleve det beste av Vestlandet. Nå opplever hotellet rekordsommer. Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet.
SOMMERGLEDE: Caroline Paviet reiste fra Oslo til Hotel Union Øye for å oppleve det beste av Vestlandet. Nå opplever hotellet rekordsommer. Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet. Vis mer

Hjørundfjorden på Sunnmøre (Dagbladet): - Helt fantastisk! Det blir bedre og bedre for hver dag som går. Nå har vi fullbooket hotell til ut august. Og har måtte sette nye bestillinger fra gjester på venteliste. Dette sier hotelldirektør Mariann Øye ved Hotel Union Øye ved Hjørundfjorden i Møre og Romsdal.

Dette er et av mange steder i Reiselivs-Norge som opplever en drømmesommer.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Vi har mange gjester som nå velger å bo både to og tre netter, fordi de ønsker å oppleve turer i vakre fjellene rundt her, sier Øye, som for lengst av avblåst den varslede krisesommeren for reiselivet.

Også luksushotellet Britannia i Trondheim går mot en het sommer:

- Forhåndsbookingen for juli er betydelig bedre enn i 2019. Også høsten ser relativ bra ut så lenge det ikke blir nye coronarestriksjoner, sier hotelldirektør Mikael Forselius.

Anja Beisland. Foto: Strand Hotel Fevik
Anja Beisland. Foto: Strand Hotel Fevik Vis mer

Også på Sørlandet fylles hotell og senger helt opp etter en bra start på sommeren:

- Det har vært stor pågang på rom den siste måneden. Juli måned er nesten fullbooket, og det var leilighetene som gikk først, forteller hotellsjef Anja Beisland ved Strand Hotel Fevik.

Optimister

- Hos oss ser det veldig bra ut for sommeren. Noen av de store overnattingsaktørene melder i Trysil om at bookingtallene har økt med 100 prosent i juli mot fjoråret, og prisnivået er omtrent som i fjor, sier Gro Kveldro Bruksås, PR- og markedsansvarlig for Destinasjon Trysil.

- Våre gjester er hovedsakelig familier som skal gjøre mange aktiviteter når de er i Trysil. Vi ser at de også booker aktiviteter i forkant, noe som er en ny trend. Særlig familierafting bookes veldig bra, i tillegg til sykkelguiding-og instruksjon.

- Vi har vært forsiktige optimister helt fra tidlig i april, sier Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil, og fortsetter:

- Vi jobbet med et scenario om at det ble Norgesferie med stor N i år, og det stemte jo ganske bra.

Og nå ser det ut som at vi skal få tidenes sommer, akkurat slik vi hadde håpet.

Til fjells: Mange nordmenn vil til fjells i sommer - gjerne for å oppleve fjellsykling. Foto: Destinasjon Trysil
Til fjells: Mange nordmenn vil til fjells i sommer - gjerne for å oppleve fjellsykling. Foto: Destinasjon Trysil Vis mer

Nå kommer danskene

- På grunn av reiserestriksjonene er det hovedsakelig nordmenn som har booket på turistforeningens hytter. Og men de siste ukene ser vi også økt interesse fra Danmark, sier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Turistforeningen.

Også på fjelldestinasjonen Beitostølen, som er et mye brukt utgangspunkt for turer over Besseggen, ser det bra ut for sommeren:

- Det er stor pågang på hytter og leiligheter med 60 prosent belegg til nå i sommerferien. Den nye bestillingstrenden er at barnefamilier bestiller lenger opphold på hytter og leiligheter, tidligere har gjester bestilt 2-3 døgn, i sommer har vi mer bestillinger av ukesopphold og bare norske gjester, sier adm.dir. Atle Hovi i Beitostølen Resort.

Tøffe dager

Mens flere turoperatører og reiselivsaktører som har spesialisert seg på utenlandske gjester har blytunge dager og tomme ordrebøker har det løsnet for mange andre i reiselivsnæringen. Pakkereisearrangører må betale tilbake penger til gjestene samtidig som de har betalt penger videre til sine underleverandører. Nå lover regjeringen inntil 500 millioner kroner i støtte.

For lokalsamfunn som har satset stor på cruiseturisme, som Geiranger og Flåm, har coronasituasjonen vært tøff:

- Per i dag så har vi hatt 15 prosent belegg i juni. Men juli er pågangen god. Det er vanskelig å si noe om belegget for resten av året, forteller Monja Mjelva, eier av Union Hotel Geiranger.

Til sjøs

Også Hurtigruten opplever en markert nedgang.

Alene på fjorden: MS Finnmarken er foreløpig alene på Geirangerfjorden. Foto: Daniel Skjeldam/Hurtigruten
Alene på fjorden: MS Finnmarken er foreløpig alene på Geirangerfjorden. Foto: Daniel Skjeldam/Hurtigruten Vis mer

- 2019 var tidenes beste år for Hurtigruten. Det fortsatte inn i 2020. De to første månedene slo alle rekorder. Så slo coronakrisen inn. Selv om vi foreløpig bare seiler med fire av 11 skip, ser det ut som om vi i beste fall kommer til å ligge på et gjennomsnittsbelegg på rundt 30 prosent per avgang. Det betyr at det god plass på alle seilingene.

Men 2021 ser veldig bra ut, og reisende på tvers av alle markeder bestiller fortsatt turer. Vi ligger faktisk foran fjoråret til tross for coronakrisa, forteller kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Mens for skyssbåten Gripruta fra Kristiansund til ferieperla Grip går så det suser.

- Situasjonen er nå langt over det vi trodde skulle være mulig dette corona-året, opplyser Ola Tønder på Gripruta.

- Bookingen er god også for resten av sommeren, ser ut til å bli mer enn 50 prosent over fjoråret.

Campinglede

Trangt om plassen: Mange campingplasser ser ut til å få rekordbesøk i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Trangt om plassen: Mange campingplasser ser ut til å få rekordbesøk i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Bobilene har for alvor begynt å rulle på norske veier og flere campingplasser melder om at det er helt fullt.

- For slutten av juni og begynnelsen av august ser det bra ut. Juli ser ut til å bli veldig travel. Vi har allerede hatt mange gjester som sier at de vil se hvor «Kompani Lauritsen» ble innspilt, sier Dag Kåre Mjelva, daglig leder ved «Mjelva camping og hytter» ved foten av Romsdalseggen i Rauma.

Les siste nytt og alt du trenger for Norgesferien her.

NATTEVANDRING: For andre året på rad arrangerte Norad, Den Norske Turistforeningen og Tinn Kommune en nattevandring for å sette fokus på FNs bærekraftsmål. Video: Norad Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!