KOMMENTARER

Johanne. Arve. Benjamin. Andrine.

Å stå opp mot rasisme er både viktigere og vanskeligere enn på lenge.

DREPT FORDI HUN IKKE VAR HVIT: Johanne Ihle-Hansen ble skutt av stebroren Philip Manshaus 10. august. Etterpå forsøkte han å begå massedrap på muslimer. Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT FORDI HUN IKKE VAR HVIT: Johanne Ihle-Hansen ble skutt av stebroren Philip Manshaus 10. august. Etterpå forsøkte han å begå massedrap på muslimer. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Johanne Ihle-Hansen ble drept fordi hun ikke var hvit – av stebroren Philip Manshaus. Etter drapet i familiens hus i Bærum, dro han til den lokale moskeen for å begå massedrap.

– Vi har nå fått bekreftet at hun ble drept som en direkte følge av at hun var av det siktede oppfatter som av en annen rase, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til pressen tirsdag ettermiddag.

Vi har altså hatt nok et rasistisk motivert drap i Norge. Johanne Ihle-Hansens navn står nå sammen med Benjamin Hermansen og Arve Beheim Karlsen som historiske påminnelser om hvor galt det kan gå når vi lar hatet vokse.

Arve var som Johanne adoptert, og ble i 1999 jaget til døden i Sogndalselva av ungdom som ropte «Drep negeren!». Benjamin Hermansen ble to år seinere drept av nynazister i Oslo. Den gang samlet titusener av oss seg til fakkeltog gjennom byen, og A-laget av norske artister stilte på minnekonsert.

Listen over ofre ble mye lenger 22. juli 2011. Andrine Bakkene Espeland og alle som ble drept før henne på Utøya og i regjeringskvartalet ble drept av en gjerningsmann med liknende ideer som Manshaus. Da samlet vi oss til rosetog, og snakket om hvordan kjærlighet er sterkere enn hat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer