Sesong 14 av «Mesternes mester» er i full gang. Til nå har deltakerne fått utfordret seg i temaet allsidighet, og i kveld er det lagånd som står for tur.
Programmet vekker stort engasjement blant det norske folk, hvor premieren fikk i overkant av 1 million nordmenn til å benke seg foran TV-skjermene.

Fullspekka dager
Men hva er det egentlig som skjer når kamerateamet ikke er til stede i luksusvillaen deltakerne disponerer i Sandefjord? Det er nemlig ikke alt som vises på TV.
Hvis du trodde deltakerne har ferie fra hverdagslivet, kan utforske Sandefjord og dra på selvstendige handleturer, må du tro om igjen.
Roeren Olaf Tufte beskriver oppholdet som «fullspekka». Opptakene som går over 12 programmer på tv, tas opp over en periode på tre uker. NRK oppgir til Dagbladet at innspillingen varte fra slutten av mai til midten av juni.

I hver episode skal deltakerne ut i tre konkurranser. Dette stemmer også godt overens med virkeligheten deltakerne må forholde seg til under oppholdet.

Tror han har diagnose
NRK forteller at utøverne var gjennom opptil tre øvelser om dagen. Den første filmingen i deltakerhuset foregår allerede rundt 7-8-tida om morgenen.
- Det var tidlige morgener hvor vi ble vekket med en kameramann i ansiktet, og etter det var det rett på reality-filming, forteller tidligere langrennsløper Ola Vigen Hattestad til Dagbladet.

Proffdanser Helene Spilling innrømmer at hun aldri var den første til å stå opp, men at Olaf Tufte derimot alltid var tidlig oppe for å få inn en ro-økt.
- Han hadde med seg romaskinen overalt, både på stranda og i skogen. forteller Spilling.

- Skulle ønske jeg aldri vant
Gøyest «off-cam»
Hver dag, som sett på TV, lager deltakerne både frokost og middag selv. Produksjonen tar seg av innkjøpene, og fyller kjøleskapet etter deltakernes selvskrevne handlelister.
- For min del var melk, brød og godteri viktig å få med på handlelista, forteller Vigen Hattestad.

Deltakerne har stort sett mye å gjøre fra morgen til kveld, også måltidene filmes av kamerateamet.
- Det var når vi først fikk fri at vi hadde det gøyest. Vi ble en god gjeng, og hadde det veldig morsomt sammen, spesielt «off-cam», sier Hattestad.


Ekkelt funn i rumpa: - Kvalmt
Kamerateamet forlot vanligvis villaen rundt klokka 21-22. NRK sier til Dagbladet at deltakerne ikke kunne møte andre enn hverandre.
- Gitt typen program legges det ikke opp til samvær med noen utenom Mesternes-bobla, forteller NRK.
- Utover kvelden koste vi oss masse, så det ble noen seine kvelder, forteller Hattestad.

Vurderte å dukke opp
Tidligere langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen var blant fjorårets finalister. I 2021 var han også å se på programmet, men måtte trekke seg på grunn av skade.
- Jeg har faktisk vært med dobbelt så mange ganger som alle andre, men hvis muligheten åpner seg så dukker jeg kanskje opp igjen, forteller «Pølsa».

Likevel vurderte han å dukke opp i kameravinkelen under årets sesong.
- Jeg la en plan om å svømme forbi mens de hang under «jerngrep»-øvelsen. Hva gjør man vel ikke får å stikke nesa fram, forteller «Pølsa».
I likhet med årets deltakere forteller han at det er tida utenfor innspilling han husker best.
- Samtalene og øyeblikkene uten kamera er det jeg husker best, det var også da vi skapte de beste minnene. Da har vi frie tøyler og ingenting er staget, forteller fjorårets finalist.
Gjentatte innspillingsforsøk
Under innspillingen er deltakerne utendørs hele dagen, og lunsjen blir servert på kamerasettet.
- Jeg forsto fort at jeg var del av en TV-produksjon med mye forsinkelser og endringer, forteller Ola Vigen Hattestad.

Programleder Aksel Lund Svindal har tidligere sagt til Dagbladet at det var en rekke opptak de måtte gjøre om igjen.
- Hvis det for eksempel gikk en person i bakgrunnen eller fløy en måke forbi, selv om det er langt unna og man ikke tenker over det, tenkte kamerafolket på det og stoppet opptaket, forteller Svindal.

God oppfølgning
Siden alle deltakerne er tidligere toppidrettsutøvere, er kanskje ikke en dag full av aktivitet og konkurranser et avvik fra det normale for dem. Likevel var det tilrettelagt for gode pauser mellom hver fysisk tunge konkurranse.
- Det er ikke selve konkurransen som koster krefter, det er å legge strategi og nervøsiteten som tar på, forteller Hattestad.
Produksjonen sørget for at det alltid var en helsearbeider til stede, som først og fremst skulle være tilgjengelig hvis noen ble skadet.
- De tok vare på oss og hjalp oss hvis noen sleit, forteller Hattestad.
Mellom øvelsene brukte deltakerne mye tid på å få i seg nok søvn og næring, restituere og forberede seg til neste øvelse.

Helene Spilling forklarer til Dagbladet at oppvarmingen besto av to deler: En «uforstyrret» - som ikke filmes, og en «forstyrret» - det vi får se på TV-skjermen.

- Det er mange av øvelsene vi aldri har gjort før. Dermed ble oppvarmingen tatt veldig på alvor, forteller hun.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!