Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske går av som nestleder i Arbeiderpartiet

Annonserer avgangen på Facebook.

TREKKER SEG: Nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske trekker seg etter flere varsler om upassende oppførsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TREKKER SEG: Nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske trekker seg etter flere varsler om upassende oppførsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giske annonserer at han går av som nestleder i Arbeiderpartiet. Han opplyser også at han stiller sin plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon.

Giske skriver følgende på sin egen Facebook-side.

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning.»

Støre sier han rådet Giske til å trekke seg. Dagbladet vet at partilederen rådet nestlederen om dette for flere dager siden.

Flere varsler

Arbeiderpartiet ettergår flere varsler som har kommet mot Ap-nestlederen.

Giske har tidligere beklaget at han «har opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig», men kom 1. januar med beskyldninger om falske varsler.

Trond Giske har erkjent og beklaget upassende oppførsel, men mener selv at han ikke har gjort seg skyldig i seksuell trakassering. Jonas Gahr Støre har sagt at varslene gjelder omgang av seksuell karakter.

Giske ble sykmeldt 22. desember, og første nyttårsdag ble det kjent at Giske var fritatt fra sitt verv som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid.

Han skriver videre i Facebook-meldingen:

Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.

- Hensyn til Arbeiderpartiet

Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for.

Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

Det er 35 år siden jeg meldte meg inn i AUF og Arbeiderpartiet. Innsatsen for de sosialdemokratiske verdiene har fylt mitt liv siden den gangen. Mitt dype samfunnsengasjement gjorde at jeg valgte et liv for å slåss mot urettferdighet, for rettferdig fordeling og like muligheter for alle. Det vil jeg fortsette med. Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser frem til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer.»

Dagbladet kommer med mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!